Knieprothese
Totale knieprothese, hemiprothese, kunstknie, nieuwe knie

Een knieprothese is een kunstknie. Sinds de introductie halverwege de 20e eeuw is de knieprothese, ook wel bekend als kunstknie of nieuwe knie, een begrip als operatieve behandeling bij vergevorderde knieslijtage. De eerste knieprotheses waren gemaakt als scharniergewrichten, deze lieten bijna geen beweging toe en gingen bij belasting dan ook snel kapot.

knie prothese rontgenfoto hele knieprothese kunstknie nieuwe knie zij aanzicht


Omstreeks 1970 kwam er een sterk verbeterd concept op de markt. Het enige probleem was nog altijd dat er slechts twee verschillende maten knieprotheses verkrijgbaar waren. Vandaag de dag wordt de knieprothese volledig op maat gemaakt en is het zelfs mogelijk om het kniegewricht slechts gedeeltelijk te voorzien van een prothese, een zogenaamde hemiprothese of halve nieuwe knie.

Uit onderzoek is gebleken dat één op de vijf mensen boven de 55 jaar milde tot ernstige slijtage van het kniegewricht heeft. Per jaar worden ongeveer 20.000 knieprotheses geplaatst, hiervan is 20 tot 40 procent een hemiprothese.

Waarom een knieprothese?

Veel pijn bij lang staan, lopen en voornamelijk traplopen, een verminderde beweeglijkheid van het kniegewricht en eventueel een (toenemende) standsafwijking van de knie. Het zijn slechts enkele kenmerken van vergevorderde slijtage van het kniegewricht.
De belangrijkste redenen voor een knieprothese zijn:

  • Vermindering van de pijn in het kniegewricht.
  • Herstel van functieverlies in het normale dagelijks functioneren.
  • Correctie van anatomische (stands)afwijkingen van het kniegewricht.


Een knieprothese wordt steeds vaker gekozen als behandelmethode bij vergevorderde slijtage van het kniegewricht. Voorafgaand aan de afweging voor een knieprothese, zit dan ook een heel proces aan onderzoeken en metingen waaronder een röntgenfoto. Als hieruit blijkt dat een knieprothese de beste optie is, zal de specialist de diverse mogelijkheden - waaronder totale knieprothese of hemiprothese - bespreken.

Hoe lang gaat een knieprothese mee?

Over het algemeen kan een knieprothese langer dan 15 jaar goed functioneren. Hoe lang de knieprothese precies mee gaat, is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan onder andere de algehele lichamelijke conditie, lichaamsgewicht en de dagelijkse belasting van de knie. Het is mogelijk om een knieprothese te vervangen middels een knierevisieoperatie, maar hoe vaker je dit doet hoe slechter het resultaat. Het plaatsen van een eerste knieprothese wordt daarom vaak zo lang mogelijk uitgesteld. Als je op jonge leeftijd al een prothese krijgt, dan zal deze gedurende een mensenleven meerdere keren vervangen moeten worden.

Hoe verloopt de revalidatie na een knieprothese?

In de meeste gevallen mogen mensen een dag na de operatie al weer naar huis. Voorwaarde hierbij is dat de knie redelijk gebogen kan worden, genoeg om in de auto te kunnen stappen. Een tweede voorwaarde is, met behulp van krukken, zelfstandig naar het toilet kunnen lopen.

Over het algemeen geldt dat mensen sneller herstellen van een hemiprothese dan een totale knieprothese. Dit komt met name doordat een hemiprothese in vergelijking een relatief kleine ingreep is en er minder onderdelen van het kniegewricht worden vervangen.

Vóór de operatie
Tegenwoordig wordt er veelvuldig gekozen om het revalidatietraject van een hemiprothese of totale knieprothese een aantal weken vóór de operatie te starten. Dit onder begeleiding van een fysiotherapeut. Achterliggende gedachte hierbij is ‘better in, better out’, of makkelijk gezegd, een optimale algehele lichamelijke conditie speelt een belangrijke rol in het herstelproces ná de operatie.
Tijdens dit voortraject zal de fysiotherapeut adviseren en begeleiden bij het leren lopen met krukken. Ook zal hij/zij een aantal oefeningen opstellen die de dagen na de operatie uitgevoerd mogen worden om de beweeglijkheid weer geleidelijk aan op te bouwen.

Na de operatie
De eerste weken na de operatie zal de behandeling met name gericht zijn op het uitbreiden van de beweeglijkheid van de knie en de opbouw van functioneren in het dagelijks leven. Normaal gesproken wordt het lopen met krukken tijdens de eerste zes weken geleidelijk afgebouwd. Na deze zes weken is, mits het kruklopen succesvol is afgebouwd, het weer toegestaan om zelfstandig auto te rijden.

Licht lichamelijk werk kan meestal na zes tot acht weken weer opgepakt worden. De revalidatie van een knieprothese neemt gemiddeld zes tot twaalf maanden in beslag.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Operaties

Bekijk hier alle onderwerpen.

knie prothese rontgenfoto hele knieprothese kunstknie nieuwe knie zij aanzicht
knie prothese rontgenfoto hele knieprothese kunstknie nieuwe knie vooraanzicht

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF