Operatie SLAP laesie

Een SLAP laesie (Superior Labrum scheur van Anterior naar Posterior) is een schouderaandoening die vaak wordt geopereerd. Niet alle SLAP laesie’s worden geopereerd. Dit is afhankelijk van het type SLAP laesie.

schouder slap laesie types 1 2 3 4


Bij een SLAP laesie is het labrum beschadigd. Het labrum is een opstaande rand op de kom van de schouder. Deze rand zorgt voor extra stabiliteit van het schoudergewricht.

Operatieve behandeling

De gekozen behandeling voor een SLAP laesie is deels afhankelijk het type:

Type I SLAP laesie
Type I SLAP laesies worden vaak zonder operatie behandeld. Dit type ontstaat vaak door verlies van kwaliteit van het labrum. Het verlies van kwaliteit zorgt niet voor instabiliteit van het labrum of de bicepspees. Hierdoor is een operatie niet zinvol en werkt niet operatief behandelen vaak beter. Als de niet-operatieve behandeling niet goed werkt, kan alsnog geopereerd worden. De operatie zal dan bestaan uit het “schoonmaken” van het rafelige labrum. Deze rafels van het labrum kunnen nameijk zorgen voor pijn en/of inklemming in de schouder.

Type II SLAP laesie
Type II SLAP laesies worden bij een operatie meestal gerepareerd door middel van een zogenaamde enkele anker, dubbele hechting methode. Dat wil zeggen dat er een draad in het bot van de schouderkom wordt gefixeerd. Dit is het anker. Vanuit het anker wordt een sling gevormd die in een V-vorm om de bicepspees en het labrum wordt getrokken. Dit geeft een goede fixatie van het labrum.

Type III SLAP laesie
Type III SLAP laesies worden bij een operatie met een resectie van de bucket-handle behandeld. Dat wil zeggen dat de aanwezige bucket handle/flap wordt verwijderd. Hierna wordt het labrum bekeken of er nog rafels aanwezig zijn. Als deze aanwezig zijn, worden ze weggehaald. Bij eventuele grotere rafels van het labrum wordt er nog een anker gebruikt om het labrum vast te zetten aan het bot.

Type IV SLAP laesie
Bij type IV laesies is de operatieve behandeling afhankelijk van de staat van de bicepspees. Als de bicepspees minimaal zelf nog goed is, wordt deze behandeld zoals een type III laesie. Een bicepspees die voor meer dan 30% is beschadigd, wordt behandeld als een type II. De bicepspees wordt dan verwijderd of verplaatst en het labrum gehecht.

Naast het type SLAP laesie zijn er nog andere factoren die de operatietechniek bepalen zoals:

  • Leeftijd
  • Kwaliteit van al het spier/ peesweefsel van de schouder
  • Activiteitenpatroon van de patiënt
  • Kans op complicaties
  • Al deze factoren bepalen uiteindelijke welke operatie er wordt gedaan.

Na de operatie

De patiënt krijgt een sling mee om de schouder rust te geven. Deze sling moet 5-6 weken gedragen worden. Direct na een operatie mag een patiënt mobiliteitsoefeningen doen voor de elleboog, pols en hand.

Na één week mag begonnen worden met passieve mobilisaties. Dat wil zeggen dat een fysiotherapeut het gewricht beweegt zonder spierkracht van de patiënt zelf. Dit om te voorkomen dat een gewricht gaat vastzitten. Ook krijgt op deze manier het weefsel rondom de schouder al wat coördinatie prikkels om te herstellen.

In de eerste 6 weken is het belangrijkste aspect de bicepspees. Deze pees moet beschermd worden tegen grote krachten om te voorkomen dat de biceps het labrum weer los trekt. De patiënt wordt daarom geïnstrueerd om niets te tillen met de geopereerde arm.

Voor de revalidatie van een schouder na een SLAP operatie wordt er gekeken naar een tijdsindicatie, voornamelijk ten aanzien van wond genezing. De daadwerkelijke opbouw van training en intensiteit gedurende de revalidatie is afhankelijk van de schouderfunctie van het moment. Belangrijk hierin zijn de mobiliteit, functie en pijnscores.

Zes weken na de operatie mag pas begonnen worden met lichte spierkrachttraining van de schouder. Na ongeveer drie maanden mag begonnen worden met zwaar tillen en sportactiviteiten onder schouderhoogte. Na zes maanden zijn activiteiten boven schouderhoogte pas toegestaan. Een schouder moet eerst optimaal vrij kunnen bewegen, voordat de revalidatie voortgezet kan worden.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Operaties

Bekijk hier alle onderwerpen.

schouder slap laesie types 1 2 3 4
schouder slap laesie operatie type ii anker hechting labrum bicepspees

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF