iFuse operatie bij SI-klachten

Een iFuse operatie wordt uitgevoerd bij mensen met chronische (langdurige) SI-klachten. iFuse is een implantaatsysteem. Met een iFuse-implantaat wordt het sacro-iliacaal (SI)-gewricht vastgezet (gestabiliseerd). Hierdoor is er geen beweging meer mogelijk in het SI-gewricht en dat zorgt voor pijnverlichting.

ifuse operatie si gewricht


Wat zijn SI-klachten en de behandelmogelijkheden?

SI-klachten zijn pijnklachten - rondom bil en lage rug - die van het SI-gewricht komen. Het SI-gewricht is het gewricht tussen het bekken en het heiligbeen. Dit gewricht kan veel klachten veroorzaken die lijken op lage rugklachten.
SI-klachten komen veel voor. Ze zijn vaak lastig te onderscheiden van lage rugklachten.

Er zijn veel behandelmogelijkheden bij SI-klachten:

  • Fysiotherapie of bekkentherapie zijn de meest geadviseerde behandelmogelijkheden. Het effect is meestal groot. De patiënt is na behandeling klachtenvrij of heeft minder klachten.
  • Medicijnen. Een arts kan medicijnen voor de pijn voorschrijven. Deze medicijnen kunnen een korte periode geslikt worden. Soms is dit al voldoende, of in combinatie met therapie, om van de klachten af te komen.
  • Injectie. Een arts kan een injectie in het SI-gewricht geven. Hierdoor wordt het SI-gewricht direct met pijn- en ontstekingsremmers behandeld.
  • Bekkenband. Bij bekkeninstabiliteit kan een band om het bekken gedragen worden. Deze kan het bekken van buitenaf stabiliseren. Vaak is dit tijdens of na een zwangerschap een goed hulpmiddel.
  • Operatie. Wanneer bovengenoemde behandelingen niet werken, kan een operatie overwogen worden. Dit wordt altijd samen met een arts besloten. De iFuse operatie is de meest uitgevoerde operatie hiervoor.

Wat gebeurd er bij een iFuse implantaatoperatie?

Bij een iFuse operatie worden (meestal) drie implantaten gebruikt. Deze worden in het SI-gewricht geplaatst en daarmee wordt het gewricht vastgezet. Hierdoor vindt er geen beweging meer plaats. De implantaten zijn driehoekig van vorm. Op deze manier wordt ook zoveel mogelijk de rotatie van het bekken beperkt. Door een kleine snee aan de zijkant van de bil, worden de implantaten ingebracht.

Wanneer kan een iFuse operatie worden uitgevoerd?

Bij langdurige SI-klachten door instabiliteit of slijtage kan een iFuse operatie worden uitgevoerd. Een operatie is altijd de laatste oplossing van alle behandelmogelijkheden. Dus de operatie wordt alleen gedaan, wanneer alle andere behandelingen geen effect hebben.

Wat zijn de voordelen van een iFuse operatie?

Door de iFuse operatie moeten de pijnklachten afnemen. Vaak zijn mensen die een iFuse operatie krijgen ook beperkt in lopen, zitten, werken en sporten. Ook deze activiteiten moeten na de operatie weer mogelijk zijn.

De voordelen zijn:

  • Pijnvermindering.
  • Verbetering van activiteiten (staan, zitten, werken, sporten).

Wat zijn de nadelen van een iFuse operatie?

Bij elke operatie zijn er risico’s op infecties. Daarnaast heeft het vastzetten van een gewricht tot gevolg dat een ander gewricht meer wordt belast. Ongeveer 25% van de geopereerde patiënten heeft geen voordeligeffect van de iFuse operatie. Verschillende nadelen kunnen zijn:

  • Een ander gewricht wordt meer belast, wat klachten kan geven.
  • Infectie tijdens de operatie.
  • Meer pijn na de operatie. Elke operatie heeft risico’s op meer pijn. In het bekkengebied lopen veel zenuwen. Deze kunnen geraakt worden, wat tot pijn of uitval kan leiden.
  • Nadelen van narcose.
  • 25% heeft geen voordelig effect van de operatie.

Wel of niet laten opereren door middel van iFuse?

Dit is een beslissing die samen met een arts genomen wordt. Op internet wordt de ingreep vaak beschreven als wondermiddel. Veel patiëntervaringen en onderzoeken laten goede resultaten zien. Maar dit is ook direct het gevaar. De positieve verhalen worden door klinieken goed besproken. Er zijn nog weinig ervaringen bekend op de lange termijn, doordat het een vrije nieuwe behandeling is.

De onderzoeken die op dit moment zijn gedaan, zijn uitgevoerd of betaald door het bedrijf achter de implantaten. Wat wil zeggen dat de onderzoeken niet heel betrouwbaar zijn. Er zijn nog weinig tot geen goede onafhankelijke onderzoeken. In Nederland wordt de iFuse operatie om deze reden nog niet zoveel uitgevoerd. In België wordt de operatie veel vaker uitgevoerd.

De beweging in het bekken (hoe klein ook) is erg belangrijk voor een goede beweeglijkheid van de romp en benen. Het is nog onbekend wat de effecten zijn om dit centrale gedeelte van het lichaam vast te zetten. En één op de vier mensen heeft geen voordelig resultaat na de operatie, dit is nog steeds een vrij groot percentage. Uiteindelijk is het een beslissing die je samen met de arts of orthopeed neemt. Overweeg je de iFuse operatie uit te laten voeren? Vraag dan de cijfers (resultaten) op van de specialist die je wil opereren. Dit kan je helpen om de beslissing voor jezelf te nemen.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Operaties

Bekijk hier alle onderwerpen.

ifuse operatie si gewricht
si gewricht anatomie

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF