SI-gewricht

Het SI-gewricht (sacro-iliacale gewicht) ligt tussen het heiligbeen (sacrum) en de bekkenhelft (ilium). Het lichaam heeft twee SI-gewrichten. Zowel links als rechts van het heiligbeen. Deze gewrichten zorgen ervoor dat krachten van de benen worden overgebracht naar de rug en andersom.

si gewricht anatomie


Anatomie van het SI-gewricht

De twee SI-gewrichten zijn onderdeel van de bekkengordel. Het bekken is daarom ook belangrijk voor de stabiliteit en beweeglijkheid van de SI-gewrichten. De vorm van de botten, de gewrichtsbanden en spieren zorgen voor stabiliteit van het SI-gewricht. De beweeglijkheid van het SI-gewricht is slechts 2 tot 4mm in alle richtingen. Erg weinig dus.
Verschillende bindweefselplaten (fascies) lopen over het bekken heen. Deze zorgen samen met de spieren die aan het bekken vastzitten voor nog meer stevigheid.

Pijn van het SI-gewricht

Pijn van het SI-gewricht is voornamelijk voelbaar op de bekkenrand en in de bilregio. De pijn kan uitstraling geven richting het bovenbeen of de lies. De pijnklachten lijken veel op lage rugklachten. SI-klachten worden daarom vaak ten onrechte aangezien voor lage rugklachten.

Oorzaken van SI-gewricht pijn

De pijn wordt meestal veroorzaakt door instabiliteit in het gehele bekken. De bekendste vorm is bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap. Oorzaken van pijn in het SI-gewricht zijn:

  • Harde val op de billen.
  • Achteruitgang van de kwaliteit van het kraakbeen.
  • Gewrichtontsteking.
  • Zwangerschap.
  • Verminderde stabiliteit in het bekken.
  • Beenlengteverschil.
  • Een scoliose (zijwaartse kromming) in de rug, waardoor het bekken deze kromming moet corrigeren.
  • Eerdere operatie aan de rug waarbij wervels zijn vastgezet.

SI-gewricht klachten of lage rugklachten?

Het is soms erg lastig te bepalen of de pijn vanuit het SI-gewricht komt. Dit is vaak niet vast te stellen door een röntgenfoto, echo of MRI-scan. Het verhaal van de patiënt en verschillende lichamelijke tests geven de beste aanwijzingen. Eventueel kan een injectie geplaatst worden in het SI-gewricht. Als dit verlichting geeft, is het ook duidelijk dat de klachten vanuit het SI-gewricht komen. Verlicht de injectie de pijnklachten niet, dan zit de oorzaak van de pijn ergens anders. Deze injectie kan alleen een arts zetten.

Behandeling bij klachten aan het SI-gewricht

Er zijn veel verschillende behandelingen bij SI-klachten. Behandeling bij de fysiotherapeut bestaat vooral uit oefeningen gericht op het weer goed kunnen bewegen en stabiliseren van het gehele bekken.

Daarnaast zijn er nog andere behandelmogelijkheden zoals:

  • Een bekkenband. Deze geeft extra stabiliteit aan het bekken en wordt vooral gebruikt bij bekkeninstabiliteit tijdens of na de zwangerschap.
  • Injectie in het SI-gewricht. Dit helpt voornamelijk bij artrose en ontstekingen van het SI-gewricht.
  • IFUSE operatie. Hierbij wordt één of beide bekkenhelften door middel van een pin vastgezet aan het heiligbeen.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

si gewricht anatomie
si gewricht anatomie voorkant bekken ilium sacrum

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF