SI-gewricht

Het SI-gewricht (sacro iliacale gewicht) ligt tussen het heiligbeen (sacrum) en de bekkenhelft (ilium). Het lichaam heeft twee SI-gewrichten. Zowel links als rechts van het heiligbeen. Deze gewrichten zorgen ervoor dat krachten van de benen worden overgebracht naar de rug en andersom.

si gewricht anatomie


De bouw, gewrichtsbanden en spieren zorgen voor stabiliteit in het SI-gewricht. Het SI-gewricht zorgt voornamelijk voor stabiliteit en heeft weinig beweeglijkheid. De beweeglijkheid van het SI-gewricht is twee tot vier mm in alle richtingen. Het SI-gewricht kan klachten geven die overeenkomen met lage rugklachten. De oorzaak en behandeling van klachten van het SI-gewricht worden hieronder verder uitgelegd.

Anatomie van het SI-gewricht

De twee SI-gewrichten zijn onderdeel van de bekkengordel. Het bekken is daarom ook belangrijk voor de stabiliteit en beweeglijkheid van de SI-gewrichten. De bouw van het bekken geeft veel stevigheid. De twee bekkenhelften met het heiligbeen vormen de stabiele basis. De gewrichtsbanden en spieren ondersteunen deze stabiele basis. Door deze bouw is er weinig beweging mogelijk in de SI-gewrichten.

Verschillende bindweefselplaten (fascies) lopen over het bekken heen. De fascies zorgen voor nog meer stevigheid. Ook de buikspieren zitten aan het bekken vast. Hierdoor hebben ze een belangrijke rol in de stabiliteit en beweeglijkheid van het SI-gewricht.

Pijn van het SI-gewricht

Pijn van het SI-gewricht wordt voornamelijk op de bekkenrand en in de bilregio gevoeld. De pijn kan een uitstraling geven naar het bovenbeen of de lies. De pijnklachten komen vaak overeen met lage rugklachten. SI-klachten worden daarom ook niet altijd als SI-klachten gezien, maar als lage rugklachten.

Oorzaken van SI-gewricht pijn

De pijn wordt meestal veroorzaakt door instabiliteit in het gehele bekken. Dit kan ontstaan door verminderde kwaliteit van het kraakbeen. Maar de bekendste vorm is bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap. Oorzaken van pijn in het SI-gewricht kunnen zijn:

 • Harde val op de billen.
 • Degeneratie (afname van de kwaliteit van het kraakbeen).
 • Ontsteking van het gewricht.
 • Zwangerschap.
 • Verminderde stabiliteit in het bekken.


Pijnklachten van het SI-gewricht kunnen ook het gevolg zijn van andere problemen zoals:

 • Beenlengteverschil.
 • Een scoliose (zijwaartse kromming) in de rug, waardoor het bekken deze kromming moet corrigeren.
 • Eerdere operatie aan de rug waarbij wervels zijn vastgezet.


Bij deze problemen moet het SI-gewricht de bewegingen compenseren. Dit geeft op den duur klachten door overbelasting of vervroegde slijtage.

SI-gewricht klachten of lage rugklachten?

Het bepalen of de pijn vanuit het SI-gewricht komt is erg lastig. Het is niet vast te stellen door een röntgenfoto, echo of MRI-scan. De klachten en de uitslag van verschillende lichamelijke tests geven de meest betrouwbare uitslag. Een fysiotherapeut is hierin de specialist om deze tests uit te voeren. Eventueel kan een injectie geplaatst worden in het SI-gewricht. Als dit verlichting geeft, is het ook duidelijk dat de klachten vanuit het SI-gewricht komt. Deze injectie kan alleen een huisarts, orthopeed of sportarts zetten.

Behandeling bij klachten aan het SI-gewricht

Er zijn veel verschillende behandelingen bij SI-klachten. De fysiotherapeutische behandelingen zijn tot nu toe de beste bewezen behandelingen. De behandeling bestaat vooral uit oefeningen gericht op het weer goed kunnen bewegen en stabiliseren van het gehele bekken.

Daarnaast zijn er nog andere behandelmogelijkheden zoals:

 • Een bekkenband. Deze geeft extra stabiliteit aan het bekken en wordt vooral gebruikt bij bekkeninstabiliteit tijdens of na de zwangerschap.
 • Injectie in het SI-gewricht. Dit helpt voornamelijk bij degeneratie en ontstekingen in het SI-gewricht.
 • IFUSE operatie. Hierbij wordt één of beide bekkenhelften door middel van een pin vastgezet aan het heiligbeen.
Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

si gewricht anatomie
si gewricht anatomie voorkant bekken ilium sacrum

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF