Sensorische zenuw
Afferente zenuw

Een sensorische zenuw geleid een signaal vanuit de zintuigcellen naar het centrale zenuwstelsel. Zintuigcellen zorgen voor de waarneming van gevoel. Denk daarbij aan warmte, kou en pijn.


Een sensorische zenuw wordt ook wel afferente zenuw genoemd, wat wil zeggen een zenuw die naar het centrale zenuwstelsel toe geleid. De motorische zenuw wordt efferente zenuw genoemd, wat betekend van het centrale zenuwstelsel af.

Het cellichaam van een sensorische zenuwvezel ligt niet, zoals een motorische zenuwvezel, in het ruggenmerg maar in een verdikking net vóór het ruggenmerg. Dit wordt een spinale ganglia (ruggenmergzenuwknoop) genoemd. Elke zenuwknoop heeft één uitloper. Deze uitloper splitst zich in twee vezels. Een die naar de huid of naar het bewegingsapparaat loopt en een die eindigt in het ruggenmerg.

Door dit specifieke verloop van sensorische zenuwen, is bij problemen in de zenuwen vrij eenvoudig vast te stellen waar de oorzaak zit. Bijvoorbeeld bij tintelingen of een dof gevoel aan de pinkzijde van de hand. Dan weet een fysiotherapeut, huisarts of neuroloog direct om welke zenuw het gaat en wat de locatie is waar de zenuw het ruggenmerg verlaat. Zodoende kan de behandelaar het verloop van de zenuw bekijken om te onderzoeken waar de zenuw bekneld raakt. Door een beknelling van de zenuw ontstaan namelijk de bekende slapende/ tintelende vingers of voeten.

De geleiding van signalen vanuit de zintuigen verloopt naar het centrale zenuwstelsel toe. Zintuigcellen zijn daardoor in staat prikkels van buitenaf naar het centrale zenuwstelsel te geleiden. Zoals pijn, temperatuur maar ook de registratie van de stand van een gewricht of lichaamsdeel. De ‘ontvangers’ die in het bewegingsapparaat liggen, worden ook wel proprioceptoren genoemd. Om die reden wordt het gevoel van het bewegingsapparaat ook wel proprioceptie genoemd.
Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2021 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF