Sensorische zenuw
Afferente zenuw

Een sensorische zenuw geleid een signaal dat een van de zintuigen heeft opgevangen naar het centrale zenuwstelsel. Zintuigcellen zorgen voor de waarneming van gevoel. Denk daarbij aan warmte, kou en pijn.

zenuwstelsel zenuw motorisch sensorisch hersenen reflex


Een sensorische zenuw wordt ook wel afferente zenuw genoemd. Deze leidt prikkels naar het centrale zenuwstelsel toe. De motorische zenuw of efferente zenuw werkt de andere kant op en geeft signalen vanuit het centrale zenuwstelsel door.

Zintuigcellen zijn daardoor in staat prikkels van buitenaf naar het centrale zenuwstelsel te geleiden. Zoals pijn, temperatuur maar ook de registratie van de stand van een gewricht of lichaamsdeel. De ‘ontvangers’ die in het bewegingsapparaat liggen, worden ook wel proprioceptoren genoemd. Om die reden wordt het gevoel van het bewegingsapparaat ook wel proprioceptie genoemd.

Het cellichaam van een sensorische zenuwvezel ligt in een verdikking net vóór het ruggenmerg. Dit wordt een spinale ganglia (ruggenmergzenuwknoop) genoemd. Elke zenuwknoop heeft één uitloper die zich opsplitst in twee vezels. Een die naar de huid of naar het bewegingsapparaat loopt en een die eindigt in het ruggenmerg.

Klachten van sensorische zenuwen

Door het verloop van sensorische zenuwen, is bij problemen in de zenuwen vrij eenvoudig vast te stellen waar het probleem zit. Bijvoorbeeld bij tintelingen of een dof gevoel aan de pinkzijde van de hand. Dan weet een fysiotherapeut, huisarts of neuroloog direct om welke zenuw het gaat en wat de locatie is waar deze zenuw het ruggenmerg verlaat. Zodoende kan de behandelaar het verloop van de zenuw bekijken om te onderzoeken waar de zenuw bekneld raakt. Door een beknelling van de zenuw ontstaan namelijk de bekende slapende/ tintelende vingers of voeten.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

zenuwstelsel zenuw motorisch sensorisch hersenen reflex

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF