Spieren

De mens heeft verschillende soorten spieren die er voor zorgen dat we lichaamsdelen en organen kunnen bewegen. Maar wat is een spier precies en waaruit zijn spieren opgebouwd?

skeletspieren voorkant 2


Er kan een verdeling worden gemaakt in willekeurige en onwillekeurige spieren. Onder de willekeurige spieren vallen de skeletspieren, deze kunnen we bewust aanspannen. Voor onwillekeurige spieren geldt dat niet. Voorbeelden van onwillekeurige spieren zijn de spieren in de maag en darmen. Maar ook de hartspier is een onwillekeurige spier.

Binnen de fysiotherapie zijn met name skeletspieren belangrijk. Deze zorgen er namelijk voor dat we alledaagse handelingen als lopen, huishoudelijke taken en sporten kunnen uitvoeren. Maar ook dat we een bepaalde houding (langdurig) vast kunnen houden. Zo kunnen spieren een gewricht stabiliseren.

Een skeletspier is opgebouwd uit een groot aantal spiervezels dat van de ene pees naar de andere loopt. De sarcomeren binnen een spiervezel hebben de mogelijkheid om in elkaar te schuiven en daarmee te verkorten. Dit gebeurt wanneer we een spier aanspannen. Een aangespannen spier wordt daardoor dikker. Hoe meer kracht en spier moet leveren, hoe meer spiervezels in elkaar schuiven. Wanneer de spier ontspant dan schuiven de spiervezels weer uit elkaar en wordt hij weer langer en slanker.

In de spier liggen ook bloedvaten die zorgen dat de spier voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Daarnaast zorgen de uiteinden van de zenuwen ervoor dat de spier het signaal krijgt om aan te spannen.

De gehele spier wordt omgeven door meerdere lagen van sterk bindweefsel dat alle vezels bijeenhoudt. Deze lagen worden het endomysium, perimysium en epimysium genoemd. Het endomysium ligt om elke afzonderlijke spiervezel heen. Om een bundel spiervezels ligt het perimysium en het epimysium omvat de gehele spier. Dit bindweefsel gaat aan de uiteinden van de spier over in pezen.

Hoewel spieren op het eerste gezicht misschien sterk op elkaar lijken, wordt er toch onderscheid gemaakt in het type spiervezels waaruit een spier is opgebouwd. Zo zijn er spieren die een goed uithoudingsvermogen moeten bezitten omdat zij bijvoorbeeld langdurig belast worden. Dit zijn de zogenaamde Type I spiervezels. Type IIb vezels zijn terug te vinden in spieren die krachtiger en explosiever aan kunnen spannen. Het Type IIa hangt hier een beetje tussenin. Hoe de verhouding tussen deze spiervezels is, is per persoon verschillend. De samenstelling hangt onder andere af van de spier, de getraindheid en genetische factoren.

De spieren danken hun naam vaak aan bijvoorbeeld hun functie, de ligging, de lengte of vorm. Deze namen worden dan meestal in het Latijn weergegeven.
Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

skeletspieren voorkant 2
skeletspieren achterkant 3

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2021 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF