Triggerpoints
Spierknopen / myofasciale triggerpoints

Triggerpoints of spierknopen zijn harde, goed voelbare verdikkingen in een spier. Op de plaats van een triggerpoint kan een overgevoelige plek met uitstralende pijn ontstaan.

triggerpoint spier myofasciale triggerpoints spiervezels


Triggerpoints ontstaan in kleine gedeeltes van de spier. Het zijn zeer lokale verkrampingen van enkele spiervezels. Net als bij kramp in de kuiten, waarbij een totale spier in de kramp schiet, kan dit heel lokaal voorkomen.

Een triggerpoint kan spontaan pijnlijk zijn. Dit noemen we een actief triggerpoint. Wanneer er alleen sprake is van pijn bij druk op de spierknoop zelf, spreken we van een latent triggerpoint.

Triggerpoints zijn veelvuldig aanwezig bij het zogenoemde myofasciale pijnsyndroom. Dit syndroom wordt gebruikt om pijnklachten te beschrijven die zich in de spieren (myo) en in de verbindende structuren (fascia) bevinden. Men spreekt daarom ook wel van myofasciale triggerpoints.

Myofasciale pijn is een klinische diagnose. Dit betekent dat de diagnose gesteld wordt op basis van de klachten en symptomen. Het is geen diagnose die door laboratorium onderzoek kan worden bevestigd.

Symptomen

Triggerpoints kunnen een pijnlijk en/of stijf gevoel in de spier zelf geven of uitstralen naar een andere lokatie in het lichaam. Soms is er sprake van een bewegingsbeperking en verlies van kracht.

Doordat triggerpoints ook de verbindende structuren rond spieren beïnvloeden kan de pijnlocatie een groot gebied omvatten. Er kan zelfs sprake zijn van referred pain. Dit betekent dat de oorzaak van de pijn zich op een andere plek bevindt dan de plaats waar de pijn daadwerkelijk gevoeld wordt.

Ontstaan van triggerpoints

Over de oorzaak en het ontstaan van triggerpoints is nog veel onduidelijkheid. Momenteel denkt men dat triggerpoints ontstaan als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof in spieren.

Normaal gesproken verlengen en verkorten spieren zich bij beweging. In rust zijn de spiervezels totaal ontspannen. Wanneer een spier niet voldoende doorbloeding, zuurstof of mineralen krijgt, kunnen spiervezels verkrampen. Dit wil zeggen dat de spiervezels continu aangespannen zijn en niet meer kunnen ontspannen. De lokale verkramping van spiervezels noemen we een triggerpoint.

Mogelijke oorzaken van triggerpoints zijn:

  • Langdurig dezelfde houding aannemen.
  • Stress.
  • Overbelasting.
  • Acuut trauma (ongeluk of val).


Triggerpoints zijn hierbij een gevolg. Triggerpoints zelf zijn nooit de oorzaak. Dit betekent dat triggerpoints wel behandeld kunnen worden, maar wanneer de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt, de klachten terug blijven komen.

Triggerpoints zijn daarnaast altijd vaste punten in het lichaam. Elk triggerpoint heeft daarbij zijn eigen uitstralingsgebied. Dit is het gebied waar de klachten gevoeld worden. Zo geven de triggerpoints in de lage rug uitstraling in de heup- en bilregio.

Behandeling van triggerpoints

De behandeling van triggerpoints kan uit verschillende aspecten bestaan:


Door drukpuntmassage, dry-needling, manuele therapie of mobilisatie wordt het triggerpoint direct behandeld en het weefsel opgerekt (zoals een kuit opgerekt moet worden bij kramp). Oefentherapie wordt gebruikt om de behandeleffecten van bovengenoemde behandeling te behouden. Met oefentherapie stimuleer je de doorbloeding en versterk je de spier, waardoor triggerpoints minder snel actief zullen zijn.
Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

triggerpoint spier myofasciale triggerpoints spiervezels

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF