Triggerpoints
Spierknopen / myofasciale triggerpoints

Triggerpoints of spierknopen zijn harde, voelbare verdikkingen in een spier. Op de plaats van een triggerpoint kan een overgevoelige plek met uitstralende pijn ontstaan.

triggerpoint spier myofasciale triggerpoints spiervezels


Triggerpoints ontstaan in kleine delen van de spier. Het zijn zeer lokale verkrampingen van enkele spiervezels. Net als bij kramp in de kuiten, waarbij een totale spier in de kramp schiet, kan dit heel lokaal voorkomen.

Een triggerpoint kan spontaan pijnlijk zijn.Het triggerpoint is dan actief. Wanneer er alleen sprake is van pijn bij druk op de spierknoop zelf, spreken we van een latent triggerpoint.

Triggerpoints zijn veelvuldig aanwezig bij het zogenoemde myofasciale pijnsyndroom. Dit syndroom beschrijft pijnklachten die zich in de spieren (myo) en in de verbindende structuren (fascia) bevinden. Dit zijn dus myofasciale triggerpoints.

Myofasciale pijn is een klinische diagnose. Dit betekent dat de diagnose gesteld wordt op basis van de klachten en symptomen. Het is geen diagnose die door laboratorium onderzoek kan worden bevestigd.

Symptomen van triggerpoints

Triggerpoints kunnen een pijnlijk en/of stijf gevoel in de spier zelf geven of uitstralen naar een andere locatie in het lichaam. Soms is er sprake van een bewegingsbeperking en krachtsverlies.

Doordat triggerpoints ook de verbindende structuren rond spieren beïnvloeden kan het pijngebied behoorlijk groot zijn. Er kan zelfs sprake zijn van referred pain. Dit betekent dat de oorzaak van de pijn zich op een andere plek bevindt dan de plaats waar de pijn daadwerkelijk gevoeld wordt.

Ontstaan van triggerpoints

Over de oorzaak en het ontstaan van triggerpoints is nog veel onduidelijkheid. Momenteel denkt men dat triggerpoints ontstaan als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof in spieren.

Normaal gesproken verlengen en verkorten spieren zich bij beweging. In rust zijn de spiervezels totaal ontspannen. Wanneer een spier niet voldoende doorbloeding, zuurstof en voeding krijgt, kunnen spiervezels verkrampen. De spiervezels zijn dan continu aangespannen en ontspannen niet goed meer. De lokale verkramping van spiervezels noemen we een triggerpoint.

Mogelijke oorzaken van triggerpoints zijn:

  • Langdurig dezelfde houding aannemen.
  • Stress.
  • Overbelasting.
  • Acuut trauma (ongeluk of val).


Triggerpoints zijn hierbij een gevolg. Triggerpoints zelf zijn nooit de oorzaak. Dit betekent dat triggerpoints wel behandeld kunnen worden, maar wanneer de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt, de klachten waarschijnlijk terug zullen komen.

Triggerpoints zijn daarnaast altijd vaste punten in het lichaam. Elk triggerpoint heeft daarbij zijn eigen uitstralingsgebied. Dit is het gebied waar de klachten gevoeld worden. Zo geven de triggerpoints in de lage rug bijvoorbeeld uitstraling in de heup- en bilregio.

Behandeling van triggerpoints

De behandeling van triggerpoints kan op verschillende manieren gebeuren:

Drukpuntmassage, dry-needling, manuele therapie of mobilisatie zijn manieren om het triggerpoint direct te behandelen. Oefentherapie en houdings- en bewegingsadviezen zijn bedoeld om de effecten van bovengenoemde behandelingen te behouden. Met oefentherapie stimuleer je de doorbloeding en versterk je de spier, waardoor triggerpoints minder snel actief zijn.

Maak snel en eenvoudig een afspraak bij een fysiotherapeut.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

triggerpoint spier myofasciale triggerpoints spiervezels

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF