Motorische zenuw
Efferente zenuw
Motorische zenuwen brengen informatie vanuit het centrale zenuwstelsel naar de spieren. De signalen daarvoor vertrekken vanuit het motorisch gedeelte in de grote hersenen. Deze signalen dalen via de kleine hersenen en de hersenstam naar het ruggenmerg. Het cellichaam van een motorische zenuw ligt nog in het centrale zenuwstelsel, via een lange uitloper gaat deze uiteindelijk naar de spier.
Om een beweging te kunnen maken, moeten spieren daarvoor de opdracht krijgen. Die aansturing gaat via de hersenen en motorische zenuwen. De zintuigen hebben hebben prikkels uit de omgeving waargenomen. Deze signalen geven ze via sensorische zenuwen door aan het centrale zenuwstelsel. Daarna verstuurt het centrale zenuwstelsel signalen naar de spieren om in actie te komen.
Bijvoorbeeld om een spijker in een plank te slaan. Eerst hebben onze zintuigen, zoals de ogen, de omgeving verkend. De sensorische zenuwen in de arm weten waar de arm zich op dat moment bevindt en sturen deze informatie naar de hersenen. De hersenen verwerken het signaal tot een beweging waarbij via motorische zenuwen de juiste spieren worden aangespannen. Met als resultaat: gericht naar de hamer grijpen, deze optillen en precies met de juiste kracht op de spijker slaan.
Dit is het willekeurige gedeelte van de motorische zenuwen. Deze zenuwen spelen echter ook een rol in de onwillekeurige bewegingen van het lichaam. Hierbij bedoelen we de onbewuste handeling, zoals de hartspier op het juiste moment aanspannen. Dit gebeurt geheel automatisch. Het is onmogelijk in de hersenen een signaal op te wekken dat via de motorische zenuw naar het hart verloopt om dit stil te zetten of juist harder te laten werken.
De motorische cortex in de grote hersenen bestaat uit een linker- en rechterhelft. De zenuwbanen die hieruit ontspringen kruisen elkaar voordat ze het ruggenmerg ingaan. Deze kruising zorgt ervoor dat bij personen met een hersenbloeding in de rechterhersenhelft, de linkerzijde van het lichaam is aangedaan.
Deel dit artikel:
Gerelateerde onderwerpen
- Achillespees
- Anatomie van de botten
- Anatomie van de buikspieren
- Anatomie van de hand
- Anatomie van de pols
- Anatomie van de voet
- Anatomie van de wervelkolom
- Anatomie van het bovenbeen
- Artrose
- Bekkenbodemspieren
- Bindweefsel
- Centraal zenuwstelsel
- Dermatomen
- Gewricht
- Gewrichtsbanden
- Gewrichtskapsel
- Gewrichtsvloeistof
- Grote teen
- Hamstrings
- Kraakbeen
- Longen
- Monnikskapspier
- Perifeer zenuwstelsel
- Pezen
- Proprioceptie
- Rotator cuff
- Sensorische zenuw
- SI-gewricht
- Slijmbeurs
- Spieren
- Subscapularis
- Triggerpoints
- Tussenwervelschijf
- Zenuwstelsel
Bekijk hier alle onderwerpen.
Op zoek naar een fysio?
Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!
Fysiotherapie in de buurt ยป