Hamstrings

De hamstrings bestaan uit een groep van drie spieren aan de achterkant van het bovenbeen. De voornaamste taak van deze spieren is buigen van de knie en strekken van de heup. Zij hebben de naam te danken aan de manier waarop varkens opgehangen worden om ham te laten rijpen.

bovenbeen hamstrings


De hamstrings zijn opgebouwd uit:
De lange kop van de musculus biceps femoris.
De musculus semitendinosus.
De musculus semimembranosus.

Overeenkomsten

Deze drie spieren hebben enkele zaken met elkaar gemeen:
Ze zitten vast aan de zitknobbel van het bekken (tuber ischiadicum). Dit is de reden waarom een blessure aan de aanhechting, of de bovenste helft van de hamstrings, pijn kan geven bij het zitten. De spieren lopen over het heup- en het kniegewricht en worden door dezelfde zenuw aangestuurd. Juist omdat zij over twee gewrichten werken, is het risico op blessures, zoals overbelaste of gescheurde hamstrings, groter.

De hamstrings zijn actief tijdens het lopen. Met name om het naar voren zwaaien van het been af te remmen. Ook bij stilstaan zijn de hamstrings aan het werk, dan om het lichaam rechtop te houden. Hoewel de spieren in staat zijn de heup te strekken en de knie te buigen, kunnen ze dit niet tegelijkertijd met maximale kracht doen.

De biceps femoris

De biceps femoris is een tweekoppige spier met een lange en een korte kop. Officieel behoort de korte kop van de biceps femoris niet tot de hamstrings, deze wordt ook door een andere zenuw van prikkels voorzien.

Vanaf de zitknobbel loopt de lange kop van de biceps femoris naar de buitenkant van de knie en zit daar vast aan het kuitbeen. Door zijn ligging is deze spier in staat het onderbeen naar buiten te draaien. Daarnaast beschermt hij de nervus ischiadicus, een belangrijke zenuw die onder de biceps femoris ligt.

De semitendinosus en semimembranosus

De semitendinosus en semimembranosus hebben hetzelfde verloop en eindigen aan de binnenkant van de knie. Hierdoor hebben zij het vermogen om het onderbeen een beetje naar binnen te draaien.
De semitendinosus heeft een relatief lange pees en is een stuk smaller dan de semimembranosus.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

bovenbeen hamstrings

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF