Gewrichtsbanden
Ligamenten

Dankzij gewrichtsbanden worden de botstukken van een gewricht stevig met elkaar verbonden. Ze spelen een belangrijke rol bij het sturen van bewegingen die in het gewricht plaatsvinden.

knie kapsel bandGewrichtsbanden zijn verstevigingen van het gewrichtskapsel. Ze worden in de medische wereld ook wel ligamenten genoemd. De bekendste gewrichtsbanden zijn enkelbanden, kniebanden en kruisbanden.

Gewrichtsbanden zorgen voor het remmen van bewegingen in een gewricht. Ze spelen daarom een belangrijke rol in de stabiliteit van een gewricht. Deze stabiliteit is passief. Dat wil zeggen dat een gewrichtsband in tegenstelling tot een spier niet zo elastisch is. Hierdoor zijn gewrichtsbanden kwetsbaar bij abrupte en abnormale belasting. Een gewrichtsband kan immers niet echt uitrekken en scheurt daarom snel af. Dit zien we bijvoorbeeld bij een zware enkelverzwikking.

Gewrichtsbanden beschikken wel over ‘sensoren’ in de vezels. Hierdoor kunnen bij dreigende uitrekking direct spieren in de omgeving aangestuurd worden aan te spannen, dit ter bescherming van de banden. Deze aansturing kost echter tijd waardoor bij abrupte snelle bewegingen deze aansturing te laat plaatsvindt.
Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

knie kapsel band
knie kniebanden kruisbanden

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF