Gewrichtsbanden
Ligamenten

De gewrichtsbanden houden de botstukken van een gewricht stevig met elkaar verbonden. Ze spelen een belangrijke rol bij de stabiliteit en het sturen van gewrichtsbewegingen.

knie kapsel band


Gewrichtsbanden zijn verstevigingen van het gewrichtskapsel. Ze worden in de medische wereld ook wel ligamenten genoemd. De bekendste gewrichtsbanden zijn de enkelbanden, kniebanden en kruisbanden. Deze raken relatief vaak geblesseerd.

Functie van de gewrichtsbanden

Gewrichtsbanden zorgen voor het sturen en remmen van gewrichtsbewegingen. Ze spelen daarom een belangrijke rol in de stabiliteit van een gewricht. Deze stabiliteit is passief. Dat wil zeggen dat een gewrichtsband in tegenstelling tot een spier niet zo elastisch is en niet kan samentrekken. Hierdoor zijn gewrichtsbanden kwetsbaar bij abrupte en abnormale belasting. Een gewrichtsband kan immers niet echt uitrekken en beschadigt daardoor sneller. Dit zien we bijvoorbeeld bij een zware enkelverzwikking.

Gewrichtsbanden beschikken wel over ‘sensoren’ in de vezels. Hierdoor kunnen bij dreigende uitrekking direct spieren in de omgeving aangestuurd worden aan te spannen, dit ter bescherming van de banden. Deze aansturing kost echter tijd waardoor bij abrupte snelle bewegingen de aanspanning van de psieren te laat komt.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

knie kapsel band
knie kniebanden kruisbanden

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF