Bekkenbodemspieren

De bekkenbodem vormt de onderkant van het bekken en bestaat uit een aantal verschillende spierlagen. Deze spierlagen, samen de bekkenbodemspieren, spelen een belangrijke rol bij plassen en poepen (ontlasten).

bekkenbodemspieren bovenaanzicht


Wat doen de bekkenbodemspieren?

Door aan te spannen zorgen de bekkenbodemspieren ervoor dat urine en ontlasting opgehouden kunnen worden. Ontspanning van de bekkenbodemspieren zorgt er juist voor dat plassen en ontlasten mogelijk zijn.

Een andere belangrijke eigenschap van de bekkenbodemspieren is de ligging. Ze liggen onderin het bekken en vormen daar een soort hangmat voor het dragen van de buikorganen. Activiteiten zoals hoesten, niezen, persen of iets zwaars tillen, verhogen de druk in de buik. Bij deze activiteiten is een juiste aanspanning van de bekkenbodemspieren enorm belangrijk. Niet alleen als ondersteuning voor de bovenliggende organen, maar ook om ongewenst urineverlies te voorkomen.

Wat gebeurt er als de bekkenbodemspieren niet goed werken?

De bekkenbodemspieren spelen dus eigenlijk een rol op de achtergrond. Pas als ze niet goed werken, ervaren mensen klachten. Het is belangrijk dat de aanspanning van de bekkenbodemspieren precies goed is. Met overactiviteit wordt bedoeld dat de bekkenbodemspieren een te hoge spanning hebben. Als de bekkenbodemspieren onvoldoende aanspannen spreekt men van onderactiviteit.

Bij overactiviteit van de bekkenbodemspieren is er teveel druk op de blaas waardoor de aandrang om te plassen toeneemt of altijd aanwezig is. Dit geldt ook voor de anus waardoor de aandrang om te ontlasten toeneemt. Een ander mogelijk probleem is pijnklachten in de bekkenregio of het ongewenst verlies van urine tijdens drukverhogende activiteiten, zoals hoesten en niezen.

Onderactiviteit van de bekkenbodemspieren kan ervoor zorgen dat urine en ontlasting niet goed opgehouden kan worden. Tijdens het plassen of poepen kan het zijn dat het niet lukt om alle urine of ontlasting er helemaal uit te persen. De verminderde steun voor de buikorganen kan leiden tot verzakking van deze organen.

Waaruit bestaat bekkenbodemspiertraining?

Het is belangrijk om de bekkenbodemspieren weer op de juiste spanning te krijgen. De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in deze klachten. Een veel gebruikte techniek is myofeedback. Dit is een apparaatje dat de spieractiviteit van de spieren meet.

Als behandeling zijn houdings- en bewegingsadviezen voor het dagelijks leven belangrijk. Zeker in het geval van onderactiviteit van de bekkenbodemspieren zijn gerichte oefeningen noodzakelijk.

Wanneer is er sprake van bekkeninstabiliteit?

Bekkeninstabiliteit, bekkenpijn en symfysiolyse zijn drie termen die hetzelfde betekenen. Namelijk een verzwakking van het bekken. Dit komt vaak voor bij zwangere vrouwen of kort na de geboorte. Het kan ook het gevolg zijn van een ongeluk. De klachten worden mogelijk veroorzaakt door onder- of overactiviteit van de bekkenbodemspieren. Kenmerkend voor bekkeninstabiliteit is: pijn in de onderrug, aan de voor- en achterkant van het bekken en rondom het stuitje.

Hier vind je oefeningen bij bekkeninstabiliteit. Of neem contact op met een bekkenfysiotherapeut bij jou in de buurt.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

bekkenbodemspieren bovenaanzicht
bekkenbodemspieren vooraanzicht 3

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2025 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF