Anatomie van de buikspieren

De buikspieren bestaan uit maar liefst 4 verschillende paren spieren. Deze spieren bevinden zich links en rechts van de middellijn die ter hoogte van de navel loopt. De buikspieren hebben een functie in de houding en beweging van de romp en het bekken. Ook hebben ze invloed op de ligging van de buikorganen en zijn ze actief bij (krachtige) uitademing, persen, hoesten en niezen.

buik rechte schuine buikspieren musculus rectus abdominis obliquus externus


De buikspieren zijn onder te verdelen in:

  • Rechte buikspieren (musculus rectus abdominis)
  • Dwarse buikspieren (musculus transversus abdominis)
  • Binnenste schuine buikspieren (musculus obliquus internus abdominis)
  • Buitenste schuine buikspieren (musculus obliquus externus abdominis)

Rechte buikspieren

Aan de voorkant bevinden zich de rechte buikspieren (m. rectus abdominis). De rechte buikspieren lopen in twee stroken links en rechts van de middellijn van boven naar beneden. Aan de bovenkant zitten ze vast aan het borstbeen en aan de onderkant zijn ze verbonden met het schaambeen. De spiervezels van de rechte buikspieren worden op verschillende plekken onderbroken door peesweefsel. Hierdoor ontstaat het kenmerkende blokjespatroon of ‘sixpack’ waar veel mensen naar streven.

Als de rechte buikspieren aanspannen, dan bewegen het bekken en de borstkas naar elkaar toe. Het bekken kantelt hierdoor achterover waardoor de billen wat afvlakken en de onderrug bol wordt. Deze buikspieren werken dus hard tijdens buikspieroefeningen zoals een sit-up of crunch. Zijn deze spieren zwak, dan zie je vaak de mensen juist een versterkte holling in de onderrug (lordose) hebben.

Meer naar de zijkant toe liggen de schuine en dwarse buikspieren in 3 lagen over elkaar heen.

Dwarse buikspieren

De dwarse buikspieren (m. transversus abdominis) vormen de onderste laag buikspieren met min of meer horizontaal liggende spiervezels. Ze zitten vast aan de onderste ribben, een grote peesplaat op de rug en de bekkenrand. Aanspanning van de dwarse buikspieren brengt de romp niet echt in beweging, maar heeft vooral een effect op de positie van de buikorganen. Als je deze buikspieren aanspant dan verkleint de omtrek van de taille. De buikorganen verplaatsen daardoor meer naar beneden en/of boven. Hierbij worden de dwarse buikspieren ondersteund door de andere 3 buikspieren.

Binnenste schuine buikspieren

In de middelste laag vinden we de binnenste schuine buikspieren (m. obliquus internus abdominis). Deze lopen van de bekkenrand schuin naar voren en omhoog naar de ribben. Wanneer de binnenste schuine buikspieren aanspannen dan trekt het bekken zijwaarts omhoog richting de ribben. Ook helpen zij de romp te draaien.

Buitenste schuine buikspieren

In de meest oppervlakkige laag liggen de buitenste schuine buikspieren (m. obliquus externus abdominis). Zij liggen vrijwel haaks op de binnenste schuine buikspieren en draaien de romp dus juist de andere kant op. Daarnaast trekken zij, net als de rechte buikspieren, het bekken en de ribben naar elkaar toe.

Peesplaat (aponeurose)

Aan de voorzijde van de buik komen de peesvezels van de buikspieren van de linker- en rechterkant samen. Zij vormen daar een grote peesplaat of aponeurose. Zij kruisen en overlappen elkaar daar sterk waardoor er een soort vlechtwerk ontstaat. Deze is in staat om heel veel kracht over te brengen. In het midden is de overlapping het grootst en heeft zich een bindweefsellijn gevormd. Omdat pees- en bindweefsel er wit uitzien, noemen we dit de linea alba of witte lijn.

Toch kunnen er in deze lijn zwakke plekken aanwezig zijn waar een breuk (hernia) in kan ontstaan. Een deel van de organen puilt dan door de buikwand naar buiten. Dit is dan te zien als een bult op de buik.

Buikspieroefeningen

Veel mensen willen graag een plattere buik of een mooie ‘sixpack’. Om die te krijgen trainen zij de buikspieren. Hiervoor zijn heel veel verschillende oefeningen te bedenken. Maar, niet alle oefeningen zorgen per se voor een plattere buik of slankere taille. Het is vaak ook nodig om andere vormen van training te doen, zoals hardlopen of fietsen, om af te vallen en het gewenste figuur te krijgen. Daarnaast speelt een goed voedingspatroon een grote rol. Pas bij een laag vetpercentage worden de buikspieren daadwerkelijk zichtbaar. Om een globale indruk te krijgen of je een gezond gewicht hebt, kun je je BMI berekenen.

Een andere reden om buikspieroefeningen te doen is om lichamelijke klachten, door bijvoorbeeld een houdingsprobleem of rugklachten, te voorkomen of verminderen.

Oefeningen
Een goed oefenprogramma voor de buikspieren bestaat uit verschillende oefeningen waarbij je alle buikspieren traint. De juiste uitvoering van deze oefeningen is daarbij erg belangrijk. Volg hier het oefenprogramma met buikspieroefeningen of maak een afspraak bij een fysiotherapeut bij jou in de buurt.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

buik rechte schuine buikspieren musculus rectus abdominis obliquus externus
buik rechte schuine buikspieren musculus rectus abdominis obliquus internus
buik buikspieren rechte dwarse musculus rectus abdominis transversus abdominis

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF