Dermatomen

Het lichaam heeft 31 paar ruggenmergzenuwen. Dit zijn zenuwen die vanuit de wervelkolom ontspringen naar de talrijke verschillende weefsels in het hele lichaam. Een dermatoom is een gedeelte van de huid dat door één specifieke ruggenmergzenuw wordt aangestuurd.


Bij iedere zenuw die vanuit het ruggenmerg in de wervelkolom ontspringt hoort één dermatoom. In de nek bevinden zich acht paar ruggenmergzenuwen. Dit betekent dat de nek acht 8 dermatomen heeft. De borstwervelkolom heeft 12 ruggenmergzenuwen en dus 12 dermatomen. In de onderrug en het staartbeen bevinden zich ieder 5 ruggenmergzenuwen met beiden 5 dermatomen en het stuitje heeft slechts één ruggenmergzenuw en één dermatoom.

Hieronder een overzicht van de dermatomen aan de voor- en achterzijde van het lichaam.

Dermatomen voorzijde (ventraal)

Dermatomen achterzijde (dorsaal)

Beschrijving van de dermatomen per niveau

C2 - Slaap en achterhoofd.
C3 - Gebied ter hoogte van de boord van een trui.
C4 - Onderzijde hals en nek.
C5 - Buitenzijde schouder (deltoideus gebied).
C6 - Duim en wijsvinger.
C7 - Middelste gedeelte hand en vingers (nervus medianus).
C8 - Ringvinger en pink (nervus ulnaris).
T1 - Deel van onder- en bovenarm tot basis hand.
T2 - Deel van bovenarm.
T3 - Oksel.
T4 - Tepels.
T5 - Onderborstplooi.
T6 / T7 - Zwaardvormig uitsteeksel van het borstbeen (processus xiphoideus).
T10 - Navel (vaak erste symptoom blindedarmontstekking).
T12 - Schaamstreek.
L1 - Rug, bovenzijde ilium en lies.
L2 - Rug, ilium, voorzijde bovenbeen en scrotum.
L3 - Achterzijde heup, gebied boven knieschijf en binnenzijde knie / onderbeen.
L4 - Gebied rond knieschijf, buitenzijde bilstreek, buitenzijde bovenbeen, voorzijde onderbeen, binnenzijde voet, basis grote teen.
L5 - 1e (grote) en 2e teen.
S1 - 3e, 4e en 5e teen, hiel.
S2 - Bilstreek, binnenzijde boven- en onderbeen, genitaliën.
S3 - Bilstreek, achterzijde bovenbeen, genitaliën.
S4 - Gebied rond anus.
S5 - Anus.

Indeling dermatomen

Zoals te zien is op de afbeeldingen zijn de dermatomen van de romp enigszins logisch opgestapeld. In de armen en benen lopen de dermatomen meer in de lengte richting. Hierdoor lijken de dermatomen van de armen en benen een onlogische indeling te hebben.

Als we echter als een viervoeter op handen en benen gaan staan, dan blijken de dermatomen toch allemaal vrij netjes in één lijn liggen. We stammen immers af van de apen en horen dus van nature op handen en voeten te lopen. We zijn later pas rechtop gaan lopen. Hierdoor lijken onze dermatomen een ietswat onlogische indeling te hebben.

Medisch belang

Een dermatoom wordt door sensibele (gevoels) zenuwen voorzien. Deze zenuwen behoren tot één specifieke zenuwknoop. Deze zenuwknoop ligt net voor de wervelkolom. Op deze manier is te achterhalen welke zenuwknoop bij de symptomen horen. De symptomen die in een bepaalde dermatoom aanwezig zijn kunnen voortkomen uit desbetreffende zenuwknoop.

Een voorbeeld hiervan is een hernia; dit is een beknelling van een zenuw waardoor er een specifiek patroon van symptomen ontstaat in het gebied van de zenuw die bekneld wordt. Zoals tintelingen en gevoelloosheid.

Eén ruggenmergzenuw voorziet dus één specifiek huidgedeelte. Daarnaast voorziet zo’n zenuw ook bepaalde spieren. Bij beknelling van zo’n zenuw ontstaat er krachtsverlies in spieren die door deze zenuw worden aangestuurd. Deze (gedeelten van) spieren, aangestuurd door één zenuw, worden myotomen genoemd.
Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF