Dry needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij een 'droge naald' in een spier geprikt wordt om deze te laten ontspannen. Er wordt bij deze methode geen vloeistof ingespoten of onttrokken aan het lichaam, wat bij een injectienaald wel het geval is. Het naaldje dat gebruikt wordt is een dun acupunctuurnaaldje.

dry needling triggerpoint trapezius


Triggerpoints bij dry needling

Triggerpoints zijn lokale verhardingen in een spier die klachten op kunnen wekken. Ze worden ook wel spierknopen genoemd. Triggerpoints kunnen langdurige pijnklachten met uitstraling geven. Om een triggerpoint te vinden zal de fysiotherapeut eerst willen weten welke klachten er zijn en hoe deze zijn ontstaan. Vervolgens zoekt de fysiotherapeut naar lokale verhardingen in een spier die de klachten opwekken.

In elke spier kunnen triggerpoints ontstaan. Ieder triggerpoint heeft zo zijn eigen uitstralingsgebied. Hierdoor geeft een triggerpoint vaak pijn op een andere plaats in het lichaam. Maar pijn is niet het enige probleem dat triggerpoints veroorzaken. Ook klachten als vermindering van kracht en stijfheid zijn het gevolg van triggerpoints. Fysiotherapeuten gebruiken dry needling steeds vaker om triggerpoints te behandelen.

Oorzaken

Triggerpoints kunnen door lichamelijke overbelasting van spieren veroorzaakt worden, maar ook door psychische klachten.

Lichamelijke overbelasting
Voorbeelden van lichamelijke overbelasting zijn een verkeerde houding, het langdurig aanspannen van spieren, het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging en kortdurende zware inspanning. Ook blessures en (kleine) lichamelijke afwijkingen zoals platvoeten of een beenlengteverschil kunnen tot triggerpoints leiden.

Psychische oorzaken
Voorbeelden van psychische oorzaken zijn stress, het opkroppen van gevoelens en een verhoogde werkdruk.

Dry needling behandeling

Tijdens een dry needling behandeling wordt een dun naaldje in een triggerpoint geprikt. Wanneer dit gebeurt dan spant de spier zich plotseling aan (twitch), dit kan wat gevoelig zijn. Daarna ontspant de spier zich. Het is de bedoeling dat hiermee de lokale verharding in de spier verdwijnt. Hoe langer de klachten bestaan, hoe groter de kans dat de triggerpoints niet tot één spier beperkt zijn gebleven. Het kan dus nodig zijn om meerdere triggerpoints in één behandeling aan te pakken.

Het inbrengen van de naald voelt is niet pijnlijk. Het aanprikken van het triggerpoint kan wel kort gevoelig zijn. Sommigen beschrijven dit als een krampgevoel of een elektrisch schokje.

Na het prikken is de verbetering van pijnklachten of beweeglijkheid meestal direct merkbaar. Wel kan er soms een wat beurs gevoel ontstaan na de behandeling. Dit beurse gevoel trekt over het algmeen snel weg door in beweging te blijven en lichte rekoefeningen te doen.

Meestal zijn slechts enkele dry needling behandelingen nodig om de klachten te verhelpen. Het is op dat moment wel verstandig om door middel van de juiste oefeningen en adviezen te voorkomen dat de klachten weer terugkomen.

Waar vind ik een dry needling therapeut?

De volgende pagina biedt een overzicht van fysiotherapeuten die dry needling uitvoeren. Vul de postcode in om een dry needling praktijk in de buurt te vinden.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Behandelmethoden

Bekijk hier alle onderwerpen.

dry needling triggerpoint trapezius
dry needling triggerpoint schouder

Dry needling

Dryneedling
Zoekt u een fysiotherapeut die ook dry needling kan toepassen? Neem een kijkje in het overzicht van fysiotherapeuten met de aantekening dry needling in Nederland.

Klik hier om een dry needling fysiotherapeut in uw omgeving te vinden

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF