Lymfedrainage

Het lymfestelsel bestaat uit lymfebanen en lymfeknopen. Zij zorgen ervoor dat vocht op een goede manier wordt aan- en afgevoerd. In de lymfebanen bevinden zich kleppen die normaal gesproken de terugstroom van vocht richting de handen en voeten voorkomen.

onderbenen lymfedrainage


Lymfoedeem is een aandoening waarbij er een buitengewone hoge hoeveelheid eiwitten en vocht ophopen in een lichaamsdeel. Een lichaamsdeel zwelt op als de balans tussen de aan- en afvoer van vocht verstoord raakt. Hierbij ontstaan, in meer of mindere mate, klachten als zwelling, pijn, bewegingsbeperkingen en een algeheel of lokaal vermoeid gevoel. Dit kan vervolgens weer leiden tot functionele beperkingen, huidproblemen en infecties.

Er zijn vele uiteenlopende oorzaken mogelijk voor het ontstaan van lymfoedeem. Denk hierbij aan operaties waarbij lymfeklieren zijn verwijderd, bestraling, trauma, infecties, spataderen, medicijngebruik of een aangeboren afwijking van het lymfestelsel.

Behandeling

Wanneer iemand last van lymfoedeem heeft, kan een oedeemfysiotherapeut uitkomst bieden. Deze heeft een breed arsenaal aan mogelijkheden om vochtophoping en de gevolgen daarvan tegen te behandelen. Aangezien lymfoedeem een chronische aandoening is, kan de behandeling in twee fases worden onderverdeeld: de ontstuwingsfase en de onderhoudsfase. Tijdens de ontstuwingsfase worden de vochtophopingen zoveel mogelijk verminderd. De onderhoudsfase dient ervoor om het bereikte resultaat vast te houden.

Zo kunnen speciale handvattingen het eigen lymfestelsel enerzijds stimuleren om beter te werken en anderzijds helpen bij de afvoer van overtollig vocht. Hier is een grote mate van systematiek in terug te vinden. Zo wordt eerst het lymfestelsel in gezonde lichaamsgebieden geactiveerd zodat dit later het vocht uit de probleemgebieden kan opvangen. Daarna wordt het vocht uit het probleemgebied naar een plek gemasseerd waar het kan worden verwerkt.

Ook compressietherapie is een onderdeel van de behandeling. Hierbij wordt druk gebruikt om ophoping van vocht tegen te gaan. Dit kan gebeuren met elastische kousen/handschoenen, tape of zwachtels. Deze kunnen gedurende de dag het lymfestelsel ondersteunen en worden als onderhoudsbehandeling gezien.

Een speciaal soort rekbare tape - die op een specifieke manier wordt aangelegd - kan ook ingezet worden. Door deze tape wordt de huid een beetje 'gelift' en ontstaan er drukverschillen. Hierdoor ontstaat er wat meer ruimte voor de lymfevaten om hun werk beter te doen.

Lichamelijke activiteit is erg belangrijk om het lymfestelsel te ondersteunen. Doordat spieren aan- en ontspannen, werken zij als een pomp. Het is dus goed om in beweging te blijven door te wandelen, fietsen, zwemmen etc. Op die manier wordt zelf actief bijgedragen aan de behandeling.

Een behandeling bij lymfoedeem bestaat dus uit verschillende onderdelen en deze zullen altijd met elkaar gecombineerd worden om het beste resultaat te krijgen.
Gerelateerde onderwerpen

Behandelmethoden

Bekijk hier alle onderwerpen.

onderbenen lymfedrainage
onderbenen lymfe inzwachtelen

Oedeemtherapeuten

Oedeemtherapie
Zoekt u een oedeemtherapeut die u kan helpen met lymfdrainage? Kijk dan in het overzicht van oedeemtherapeuten in Nederland.

Klik hier om een oedeemtherapeut te vinden bij u in de buurt

© copyright 2021 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF