Massage

Massage bestaat in vele vormen, maar komt neer op het toedienen van mechanische prikkels aan het lichaam van een patiënt door de handen van een (fysio)therapeut.

rug massage


Het doel van massage is het verminderen van pijn en spierspanning en het stimuleren van de doorbloeding van huid, spier of onderhuids bindweefsel. Massage werkt niet alleen in op lichamelijk niveau, maar kan ook geestelijk ontspannend werken. Dit biedt voordelen zoals betere slaap, minder stress en een meer ontspannen gevoel.

Vormen van massage

Binnen de fysiotherapie wordt een aantal vormen van massage regelmatig toegepast. Hiertoe behoort onder meer de 'klassieke' massage waarbij technieken als wrijven, strijken, kneden, schudden en drukken gebruikt worden. Deze vorm van (ontspannings)massage wordt vooral gebruikt bij pijnlijk gespannen spieren en wordt over het algemeen als prettig ervaren.

Een sportmassage lijkt op de klassieke massage, maar gaat er wat minder ontspannen aan toe. De handvattingen die de masseur toepast zijn vaak wat sneller en steviger. Het doel is om het herstel van sporters te bevorderen en/of de sportprestatie te verbeteren.

Ook wordt er regelmatig gebruik gemaakt van de zogenaamde bindweefselmassage. Deze vorm van massage richt zich op de bindweefsellaag die zich tussen de huid en de spieren bevind. Door deze laag lopen ook bloedvaten en zenuwen richting de organen. Bij bindweefselmassage wordt weefsel reflexmatig beïnvloed. Stimulatie van het bindweefsel heeft op die manier invloed op diepergelegen organen. Dit kan omdat bepaalde bindweefselzones van het lichaam verbonden zijn met specifieke organen, klieren en spieren.

Door het bindweefsel te prikkelen, vindt tegelijkertijd een reactie in het daarbij behorende orgaan plaats. Hierdoor kunnen lichamelijke klachten worden behandeld. Omgekeerd, wanneer een orgaan minder goed functioneert dan is dit terug te zien in de bijbehorende bindweefselzone. Zo kan bijvoorbeeld de spanning in de huid op de rug verhoogd zijn bij een nierprobleem en is de huid daar moeilijker te verschuiven en/of op te pakken. Deze zones worden dan geprikkeld door middel van specifieke bindweefseltechnieken als huidrollen, strijken en trekken. Dit kan een scherpe pijn geven en onprettig aanvoelen. Heel anders dus dan een ontspanningsmassage.

Er bestaat ook lymfedrainage in de vorm van massage, deze wordt apart besproken.

Onderzoek

Om een lichaamsdeel te kunnen onderzoeken en masseren, is het nodig dat dit gebied ontbloot is. Houd hier dus rekening mee bij een bezoek aan de fysiotherapeut. Voordat begonnen wordt met massage, wordt gekeken naar de kleur, verschuif- en oppakbaarheid van de huid. Ook wordt gelet op eventueel aanwezige littekens, verdikkingen en contourverschillen.

In de spieren wordt daarnaast gezocht naar verhoogde spanning en zogenaamde triggerpoints. Dit zijn lokale verhardingen in een spier die pijnklachten kunnen geven (zie ook dry needling). Ook de temperatuur van het geblesseerde gebied wordt beoordeeld. Een verhoogde temperatuur kan namelijk wijzen op een ontsteking. Bij een verlaagde temperatuur kan sprake zijn van een doorbloedingsstoornis.

Belangrijk om te weten is dat massage een onderdeel van de behandeling van klachten kan zijn. Vrijwel altijd wordt massage gecombineerd met andere behandelvormen zoals het geven van houdings- en bewegingsinstructies, oefentherapie etc. Dit om de oorzaak aan te pakken en om terugkeer van klachten zoveel mogelijk te voorkomen.

Maak hier een afspraak met een fysiotherapeut bij jou in de buurt.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Behandelmethoden

Bekijk hier alle onderwerpen.

rug massage

Op zoek naar een fysio?

Massage
Zoekt u een praktijk waar massage in de behandeling wordt toegepast? Vindt een fysiotherapeut bij u in de buurt in het overzicht van praktijken.

href="https://www.hierhebikpijn.nl/praktijken/massage">Klik hier om een fysiotherapeut te vinden bij u in de buurt

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF