Strassburg sok
Nachtspalk

De Strassburg sok is een elastische kous die gebruikt wordt bij klachten van de peesplaat onder de voet. Met klittenband trekt de sok de voorvoet dichter naar het scheenbeen. De Strassburg sok is ontworpen door dokter David Strassburg in 1993.

strassburg sok hielspoor


Dokter Strassburg had zelf veel last van een pijnlijke peesplaat onder de voetzool. Hij kwam op het idee om deze peesplaat tijdens de nacht op te rekken. Dit zou volgens hem tot meer ontspanning van de peesplaat leiden en daardoor tot vermindering van de pijnklachten.

Hoe werkt de Strassburg sok?

De Strassburg sok geeft rek op de achillespees en op de peesplaat onder de voetzool. Door deze gedwongen stand blijft de enkel in de meest gebogen positie, een stand die dorsiflexie genoemd wordt. De aanhoudende rek op de peesplaat zorgt er voor dat deze niet kan samentrekken. Daardoor blijft de lengte steeds gelijk. De spanning op de peesplaat en pijn verminderen hierdoor.

Het is de bedoeling om de kous minimaal 6 uur achter elkaar aan te houden. Hierdoor is de nacht het meest geschikt. Als behandeling bij hielspoorklachten, wordt aangeraden om de sok tenminste twee tot drie maanden te gebruiken.

Waar wordt een Strassburg sok voor gebruikt?

Het gebruik van de Strassburg sok wordt vooral aangeraden bij hielspoor, een achillespeesontsteking, en fasciitis plantaris, een ontsteking van de peesplaat onder de voetzool. Voor een zo goed mogelijk resultaat is het belangrijk om klachten eerst te laten onderzoeken door een fysiotherapeut of podotherapeut. Deze zal na het lichamelijk onderzoek de keuze maken of een Strassburg sok invloed zal hebben op de klachten.

Er is ook een aantal klachten waarbij het gebruik van de Strassburg sok afgeraden wordt. Dit zijn onder andere lymfoedeem (vocht onder de huid), huiduitslag en open wonden. Bij twijfel is het verstandig om dit eerst met de huisarts of therapeut te bespreken.

Waar kan ik een Strassburg sok kopen?

Een Strassburg sok is verkrijgbaar bij de meeste zorgwinkels of drogisterijen. Ook veel fysiotherapiepraktijken of praktijken voor podotherapie bieden de sok aan. Voor het beste resultaat is het verstandig om het gebruik van de Strassburg sok te combineren met andere (fysiotherapie) behandelingen, rekoefeningen en steunzolen.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Behandelmethoden

Bekijk hier alle onderwerpen.

strassburg sok hielspoor

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF