Percutane elektrolyse
PE, EPTE, PNE, EPI, USGET

Percutane elektrolyse is een behandelmethode voor peesklachten. Een dunne naald wordt in de pees geprikt waarna het apparaat een zwakke stroom toedient. Deze prikkel zorgt voor pijnvermindering en een ontstekingsreactie in het weefsel die het herstel bevordert.

percutane elektrolyse pe epte pne usget


Welke klachten worden met percutane elektrolyse behandelt?

Percutane elektrolyse is een behandeling voor hardnekkige peesklachten (tendinopathieën). Peesklachten staan er om bekend vaak langdurig voor klachten te zorgen met pijn, ontstekingsverschijnselen en een afgenomen functie tot gevolg. Hierdoor is het vaak lastig om dagelijkse (sport)activiteiten uit te voeren.

Een tijdelijke aanpassing van (sport)activiteiten, geduld en een goed oefenprogramma zijn voor veel mensen voldoende om van hun klachten af te komen. Maar helaas niet voor iedereen. Bij deze mensen kan percutane elektrolyse uitkomst bieden.

Wat doet percutane elektrolyse met het peesweefsel?

Een apparaat voor percutane elektrolyse bestaat uit een klein kastje en een naaldhouder. Op het apparaat past de fysiotherapeut de instellingen, zoals stroomsterkte en tijdsduur aan. In de naaldhouder plaatst de therapeut een dun naaldje. Dit zijn dezelfde naaldjes als bij acupunctuur en dry needling gebruikt worden. Daarnaast heeft de fysiotherapeut een echoapparaat nodig. Aan de ene kant om de juiste diagnose te stellen. En aan de andere kant gebruikt hij de echo om het naaldje precies op de juiste plek in de pees te prikken. Het is dus eigenlijk beter om te spreken van echogeleide percutane naaldelelektrolyse.

Zit de naald eenmaal op de goede plek, dan dient het apparaat een zwakke stroom toe. Deze prikkel zet een aantal processen in gang die het herstel van de pees een extra duwtje in de goede richting geven en voor pijnvermindering zorgen. Deze behandeling gaat altijd gepaard met een aanpassing in de belasting van de geblesseerde pees en een oefenprogramma. Vaak zijn er slechts een aantal elektrolyse behandelingen nodig.

Welke vormen van percutane elektrolyse zijn er?

Er zijn verschillende fabrikanten die apparatuur voor percutane elektrolyse aanbieden. Dit doen zij allemaal onder een andere (merk)naam. Ook de stroomsterkte verschilt per apparaat. Bij apparaten die een hogere stroomsterkte gebruiken is de duur van de behandeling korter (enkele seconden), maar ook pijnlijker. Er zijn ook apparaten die een lagere stroomintensiteit gebruiken. De behandeling duurt dan zo'n anderhalve minuut, maar is over het algemeen niet pijnlijk. De totale hoeveelheid stroom die door de pees gaat is overigens in beide gevallen ongeveer gelijk.

Percutane elektrolyse kom je tegen onder de volgende namen:

  • EPTE (echogeleide percutane therapeutische elektrolyse)
  • PNE (percutaneous needle electrolysis)
  • EPI (intratissue percutaneous electrolysis)
  • USGET (ultrasound-guided galvanic electrolysis therapy)


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Behandelmethoden

Bekijk hier alle onderwerpen.

percutane elektrolyse pe epte pne usget

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF