Tendinopathie
Aandoening van de pees

De term tendinopathie is samengesteld uit de Griekse woorden tendon- (wat pees betekent) en –pathie (wat duidt op ziekte, aandoening of afwijking). Vrij vertaald is tendinopathie dus een peesaandoening. Nu zijn er veel verschillende aandoeningen aan de pees, maar ze vallen allemaal onder het begrip tendinopathie.

spier pees spieren pezen aanhechting


De belangrijkste peesaandoeningen zijn:

  • Tendinitis (-itis staat voor ontsteking van de pees).
  • Tendinose (-ose staat voor kwaliteitsvermindering van de pees).
  • Peesruptuur (-ruptuur staat voor inscheuring of volledige scheur van de pees).

Waar kan een tendinopathie ontstaan?

Pezen zijn overal in het lichaam te vinden en vormen de verbinding tussen spieren en botten. In de regel is elke pees kwetsbaar voor bovengenoemde tendinopathieën. Toch is er een aantal locaties duidelijk vaker betrokken bij peesaandoeningen. Denk hierbij voornamelijk aan:

  • Schouders – Een goed voorbeeld zijn peesaandoeningen aan de rotator cuff spiergroep (schouderbladstabilisatoren).
  • Ellebogen – In de regio rondom de elleboog zijn een tenniselleboog (tennisarm) en een golferselleboog (golfarm) veel voorkomende peesaandoeningen.
  • Knieën – Een jumper’s knee en een runners knee zijn veelvoorkomende peesaandoeningen met betrekking tot de knie
  • Onderbeen – meest bekend in deze regio is een blessure aan de achillespees.

Hoe ontstaat een tendinopathie?

Over het algemeen staat een tendinopathie direct in verband met lichamelijke belasting. Zeker in het geval van een tendinitis of ruptuur, is er bijna altijd sprake van overbelasting (te veel belasting) of onderbelasting (te geringe belasting) van de pees. Deze onderbelasting zorgt voor verzwakking van de pees en maakt deze kwetsbaarder voor blessures.

Er zijn daarnaast meerdere risicofactoren voor peesaandoeningen. We onderscheiden hierbij intrinsieke factoren (factoren specifiek toebehorend aan de persoon zelf) en extrinsieke factoren (omgevingsfactoren). Voorbeelden van intrinsieke risicofactoren zijn: leeftijd, overgewicht, afwijkingen in de stand van de voet(en). Omgevingsfactoren die invloed kunnen hebben op peesaandoeningen zijn onder andere: weersomstandigheden, type ondergrond, soort schoeisel en de mate van trainingsopbouw. Of dus gewoon een sportblessure.

Hoe wordt een tendinopathie behandeld?

In principe geldt voor alle peesaandoeningen dat rust de belangrijkste vorm van behandelen is. Om het risico op tendinopathie te verminderen, is het van grote waarde om in te spelen op de genoemde risicofactoren.

Veelgebruikte fysiotherapeutische behandelmethodes bij een tendinopathie zijn onder andere shockwave, fricties, massage en taping. Bij al deze behandelvormen is pijnvermindering het eerste behandeldoel. Vervolgens zal er met oefentherapie gestart worden om de spieren en pezen weer stabieler en sterker te krijgen.
Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

spier pees spieren pezen aanhechting

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2021 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF