Tendinopathie
Aandoening van de pees

De term tendinopathie is samengesteld uit de Griekse woorden tendon- (wat pees betekent) en –pathie (wat duidt op ziekte, aandoening of afwijking). Vrij vertaald is een tendinopathie dus een peesaandoening. Nu zijn er veel verschillende peesaandoeningen, maar ze vallen allemaal onder het begrip tendinopathie.

tendinopathie spier pees spieren pezen aanhechting


De belangrijkste peesaandoeningen zijn:

  • Tendinitis (-itis staat voor ontsteking van de pees).
  • Tendinose (-ose staat voor kwaliteitsvermindering van de pees).
  • Peesruptuur (-ruptuur staat voor inscheuring of volledige scheur van de pees).

Waar kan een tendinopathie ontstaan?

Pezen zijn overal in het lichaam te vinden en vormen de verbinding tussen spieren en botten. In principe kan in elke pees een tendinopathie ontstaan. Toch is er een aantal locaties duidelijk vaker betrokken bij peesaandoeningen. Denk hierbij voornamelijk aan:

  • Schouders – Een goed voorbeeld zijn peesaandoeningen aan de rotator cuff spiergroep (schouderstabilisatoren).
  • Ellebogen – In de regio rondom de elleboog zijn een tenniselleboog (tennisarm) en een golferselleboog (golfarm) veel voorkomende peesaandoeningen.
  • Knieën – Een jumper’s knee en een runners knee zijn veelvoorkomende peesaandoeningen met van de knie
  • Onderbeen – meest bekend in deze regio is een blessure aan de achillespees.

Hoe ontstaat een tendinopathie?

Over het algemeen staat een tendinopathie direct in verband met lichamelijke belasting. Zeker in het geval van een tendinitis of ruptuur, is er bijna altijd sprake van overbelasting (te veel belasting) of onderbelasting (te weinig belasting) van de pees. Langdurige onderbelasting zorgt voor verzwakking van de pees en maakt deze kwetsbaarder voor blessures.

Er zijn daarnaast meerdere risicofactoren voor het ontstaan van peesaandoeningen. We onderscheiden hierbij intrinsieke factoren (factoren specifiek toebehoren aan de persoon zelf) en extrinsieke factoren (omgevingsfactoren). Voorbeelden van intrinsieke risicofactoren zijn: leeftijd, geslacht, overgewicht, afwijkingen in de stand van de voet(en). Omgevingsfactoren die invloed kunnen hebben op peesaandoeningen zijn onder andere: weersomstandigheden, type ondergrond, soort schoeisel en de mate van trainingsopbouw.

Hoe wordt een tendinopathie behandeld?

In principe geldt voor alle peesaandoeningen dat aanpassing van activiteiten en het versterken van de pees de belangrijkste onderdelen van de behandeling zijn. Om het risico op een tendinopathie te verminderen, is het van grote waarde om in te spelen op de genoemde risicofactoren.

Veelgebruikte behandelmethodes bij een tendinopathie zijn onder andere shockwave therapie, percutane elektrolyse en taping. Bij al deze behandelvormen is pijnvermindering het eerste behandeldoel. Vervolgens zal er met oefentherapie gestart worden om de spieren en pezen weer sterker te krijgen.

Neem contact op met een fysiotherapeut om je van je peesklachten af te helpen.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

tendinopathie spier pees spieren pezen aanhechting

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF