Coronavirus
COVID-19

Het coronavirus of COVID-19 is een zeer besmettelijk virus waarvan de klachten in het begin sterk lijken op die van een verkoudheid. De ziekte kan ook een ernstige longontsteking veroorzaken waar mensen zelfs aan overlijden.

coronavirus covid 19


Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is een virus dat zich vanuit China razendsnel over de wereld heeft verspreid. Veel mensen zijn hiermee besmet geraakt en onder mensen met een zwakkere gezondheid zijn al veel dodelijke slachtoffers geëist. De verspreiding van het virus van mens op mens gebeurt via virusdeeltjes die via hoesten en niezen in de lucht komen.

Wat zijn de symptomen van corona?

De symptomen die iemand die besmet is met het coronavirus ervaart zijn erg verschillend. Waar sommige mensen amper iets merken van de besmetting, worden anderen ernstig ziek. Veel voorkomende klachten zijn:

  • Verkoudheid
  • Niezen
  • Hoesten
  • Keelpijn
  • Ademhalingsproblemen
  • Koorts


De tijd die zit tussen een besmetting met het coronavirus en de eerste symptomen (incubatietijd) is 2 tot 12 dagen.

Besmetting voorkomen

Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden houd je minstens 1,5 meter afstand tot anderen en beperk je sociale contacten tot een minimum. Spreek zeker niet af met mensen uit risicogroepen zoals ouderen, mensen met een verminderde weerstand of chronisch zieken. Was ook regelmatig je handen en draag een mondkapje.

Wat moet ik doen als ik klachten krijg?

Ervaar je klachten, dan is het belangrijk dat je thuis blijft en contact met anderen vermijdt. Meestal gaan de klachten vanzelf voorbij en is geen behandeling nodig. Ben je 24 uur klachtenvrij, dan mag je weer naar buiten.

Bij ernstige of toenemende klachten bel je de huisarts. Ga hier niet zomaar heen. De mensen waarbij je in de buurt komt lopen dan ook risico om besmet te raken. Mensen die al een zwakkere gezondheid hadden lopen een groter risico om besmet te raken en ook ernstiger ziek te worden. Zij moeten dus extra voorzichtig zijn.

Behandeling van het coronavirus

Mensen die erg ziek zijn door het coronavirus worden opgenomen met ernstige longklachten. Als zij op de intensive care (IC) belanden, dan moeten zij vaak aan de kunstmatige beademing en krijgen medicatie toegediend. Een deel van deze mensen overlijdt aan de ziekte. De mensen die wel van het coronavirus genezen wacht een flink revalidatietraject met mogelijk blijvende klachten. Maar ook mensen die niet in het ziekenhuis terechtkomen kunnen langdurig klachten ervaren. Het is dan verstandig om contact op te nemen met een fysiotherapeut.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

coronavirus covid 19

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF