Hypermobiliteit
Hypermobiliteitssyndroom (HMS)

Hypermobiliteit betekent dat gewrichten te veel bewegingsvrijheid hebben. Door overmatige ongeremde bewegingen worden gewrichten zwaarder belast en is de kans op blessures groter.

knie kapsel band


Hypermobiliteit hoeft niet altijd tot klachten te leiden. Als hypermobiliteit zorgt voor klachten dan is er sprake van het hypermobiliteitssyndroom (HMS). Dit hypermobiliteitssyndroom komt gemiddeld voor bij vier tot zeven procent van de bevolking en komt in de regel meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Waardoor wordt hypermobiliteit veroorzaakt?

Hypermobiliteit heeft een erfelijke oorzaak. Het is genetisch bepaald hoe elastisch banden en kapsels van gewrichten zijn. Bij te veel elasticiteit van banden wordt het gewricht onvoldoende gestabiliseerd (ondersteund). Dit moet worden gecompenseerd door spieren en pezen rondom het gewricht, maar dat lukt niet altijd.

Wat zijn de kenmerken (symptomen) van hypermobiliteit?

Omdat spieren en pezen bij hypermobiliteit harder moeten werken om gewrichten te stabiliseren, raken deze sneller overbelast. Klachten als vermoeidheid en pijn in de spieren zijn dan ook de meest voorkomende klachten bij het hypermobiliteitssyndroom.

Door overbelasting kunnen de gewrichten opzwellen. Tegelijkertijd is er door te soepele gewrichtsbanden meer kans op verstuikingen van schouders, ellebogen en enkels. Zeker op jonge leeftijd hebben kinderen met hypermobiliteit een vergrote kans op het uit de kom raken van heup of knieschijf.

Hoe wordt de diagnose hypermobiliteit gesteld?

De diagnose hypermobiliteit is vrij eenvoudig af te leiden uit het lichamelijk onderzoek door huisarts of fysiotherapeut. Hier zijn speciale tests en criteria voor. Indien nodig wordt er doorverwezen naar een reumatoloog, deze kan ook op erfelijkheid onderzoeken.

Hoe wordt hypermobiliteit behandeld?

Er bestaan geen medicijnen tegen hypermobiliteit. Maar, als onderdeel van het verouderingsproces zullen gewrichtsbanden stijver worden en de klachten voor een deel verdwijnen.

Belangrijk onderdeel van de behandeling is oefentherapie. Het is immers verstandig om kracht en stabiliteit van spieren en gewrichten goed te trainen. Het is raadzaam om dit onder begeleiding van een fysiotherapeut te doen.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

knie kapsel band

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF