Spondylose
Slijtage van de wervelkolom

Spondylose is een degeneratieve aandoening aan de wervelkolom. Bij deze vorm zijn de ruggenwervels aan slijtage onderhevig. Dit noemen we ook wel artrose. Spondylose is een aandoening die de gehele wervelkolom kan aantasten.

rug spondylose spondylosis wervelkolom wervel tussenwervelschijf wervel discus slijtage artrose


Wat is de oorzaak van spondylose?

De slijtage van de wervels komt het meest voor bij ouderen als onderdeel van het verouderingsproces. Echter, in sommige gevallen wordt het ook bij jongeren ontdekt. In dat geval wordt een slechte (werk)houding als belangrijkste oorzaak gezien.

Hoe herken ik spondylose?

In het beginstadium van spondylose kan het mogelijk zijn dat er weinig klachten zijn. Naarmate de druk op de wervels toeneemt, kunnen er pijnklachten optreden. Deze kenmerken zich door pijn aan het begin van de dag en bij het maken van bepaalde bewegingen.

In een gevorderd stadium van spondylose is het mogelijk dat de wervel wegglijdt waardoor er druk op de zenuw of het ruggenmerg komt te staan. Dit kan leiden tot uitstralende pijnklachten, gevoelsstoornissen en/of krachtsverlies in een van de benen.

Hoe wordt spondylose gediagnosticeerd?

Spondylose wordt gediagnosticeerd aan de hand van de klachten en een aanvullend onderzoek. Een van de eerste onderzoeken die wordt uitgevoerd is een röntgenfoto. Dit geeft de specialist een nauwkeurig beeld over de vorm en grootte van de wervels en brengt een eventuele vernauwing van het zenuwkanaal in kaart.

Als aanvulling op de röntgenfoto kan de specialist besluiten om een MRI-scan of een CT-scan te laten maken.

Hoe wordt spondylose behandeld?

Zoals hierboven reeds beschreven, is spondylose een onomkeerbaar proces. De focus van behandelen ligt dan ook op stabilisatie van de klachten. Het versterken van bepaalde spiergroepen middels oefentherapie bij een fysiotherapeut kan van grote waarde zijn. Daarnaast is gedoseerde rust van groot belang en kunnen medicijnen voor pijnstilling of spierontspanning ingezet worden.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

rug spondylose spondylosis wervelkolom wervel tussenwervelschijf wervel discus slijtage artrose

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF