Kippenborst
Pectus carinatum

Kippenborst (pectus carinatum), is een aandoening waarbij het borstbeen en de ribbenkast naar voren worden geduwd door een te harde groei van het ribkraakbeen. Hierdoor ontstaat een bult in het midden van de borst die lijkt op de borst van een vogel zoals een kip. Deze aandoening kan behandeld worden met een brace of een operatie.

kippenborst pectus carinatum


Wat is een kippenborst?

Een kippenborst ontstaat doordat het ribkraakbeen naast het borstbeen te hard groeit. Het borstbeen wordt hierdoor naar voren geduwd. De kippenborst is vrijwel altijd al bij de geboorte aanwezig, maar verergert vaak tijdens een periode van snelle groei, zoals een groeispurt. De kippenborst kan hoog of laag op de borst en aan één of beide kanten van de borstkas voorkomen.

Waardoor het kraakbeen bij sommige mensen te hard groeit, is niet bekend. In sommige gevallen lijkt dit zich te ontwikkelen door het gebruik van medicijnen, longaandoeningen of borstkasoperaties. Ook erfelijkheid en de aanwezigheid van andere aandoeningen, zoals een scoliose, hartafwijking en bindweefselziekte, spelen een rol.

Een kippenborst komt bij ongeveer 1 op de 1600 mensen voor en komt vaker bij jongens dan bij meisjes voor. Dat is minder vaak dan de trechterborst waarbij de borstkas naar binnen groeit.

Klachten

Klachten als gevolg van een kippenborst variëren van mild tot ernstig. Bij milde gevallen kan de bult (ook wel uitstulping genoemd) klein zijn en weinig tot geen klachten veroorzaken. Bij personen met een ernstige kippenborst is de uitstulping duidelijk zichtbaar. Dit kan leiden tot verschillende problemen, zoals:

  • Gevoelens van ongemak of schaamte over het uiterlijk.
  • Moeite met het vinden van goed passende kleding.
  • Ademhalingsproblemen, vooral tijdens inspanning.
  • Pijn op de borst, met name bij langdurige activiteit.
  • Verminderde lichamelijke prestaties en uithoudingsvermogen.

Behandeling

De behandeling van een kippenborst is in veel gevallen niet direct noodzakelijk. Als er sprake is van ernstige lichamelijke of psychische klachten, dan bestaan er meerdere behandelmogelijkheden. Afhankelijk van de ernst van de klachten, kiest de patiënt samen met de chirurg voor een conservatieve of operatieve behandeling.

  • Conservatieve behandeling. Het dragen van een op maat gemaakte brace (steunband). Deze drukt de uitstulping geleidelijk terug zodat deze langzaam afneemt. Daarnaast zijn er oefeningen om de spierkracht en flexibiliteit van de borstkas te verbeteren.
  • Operatieve behandeling. Het snelgroeiende kraakbeen wordt verwijderd en het borstbeen naar achteren verplaatst (Ravitch-operatie). Een andere manier is de Abramson-operatie waarbij de chirurg een metalen beugel in de borstkas plaatst die de uitstulping terugduwt. 2,5 tot 3 jaar later wordt de beugel weer verwijderd.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

kippenborst pectus carinatum

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF