Conservatief of operatief
Met of zonder operatieve ingreep

Aandoeningen van het bewegingsapparaat (botten, spieren, banden en gewrichten) variëren van verstuikingen en verrekkingen tot breuken en ernstige gewrichtsschade. Deze kunnen conservatief of operatief worden behandeld.


Conservatieve behandeling

Een conservatieve behandeling is een niet-chirurgische ingreep, dus zonder operatie. Denk hierbij aan fysiotherapie, pijnstillers, braces, oefeningen en shockwave therapie. Deze behandelingen zijn gericht op het verminderen van pijn en het herstellen van de functie van geblesseerde spieren, botten en gewrichten.

Een voorbeeld van een conservatieve behandeling is fysiotherapie voor een patiënt met een verstuikte enkel. De fysiotherapeut kan verschillende oefeningen en technieken gebruiken om de pijn en zwelling te verminderen en de enkel weer sterker te maken.

Operatieve behandeling

Operatieve behandelingen zijn chirurgische ingrepen zoals het repareren van een gebroken bot, het vervangen van een aangedaan gewricht door een kunstgewricht of het herstellen van gescheurde gewrichtsbanden. Deze behandelingen worden meestal pas gedaan als conservatieve behandelingen geen effect (meer) hebben of als het gaat om ernstige (acute) problemen. Bijvoorbeeld na een ongeluk.

Een voorbeeld van een operatieve ingreep is een knievervanging voor een patiënt met ernstige knieartrose. De orthopedisch chirurg zal de aangetaste delen van de knie verwijderen en deze vervangen door een kunstgewricht om de functie van de knie te herstellen en de pijn te verminderen.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Verklarende woordenlijst

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF