Progressief en regressief
Toenemend en afnemend

De termen ‘progressief’ en ‘regressief’ worden in de medische wereld gebruikt om de ontwikkeling van een ziekte of lichamelijke klachten te beschrijven. Progressief betekent dat de aandoening of klachten in de loop van de tijd verergeren. Regressief geeft aan dat een aandoening of klachten juist verbeteren.


Voorbeeld

Een voorbeeld van het gebruik van deze termen is bij de ziekte van Parkinson of een aandoening zoals artrose. Als de symptomen verergeren in de loop van de tijd, dan is er sprake van een progressieve aandoening. Aan de andere kant, als iemand een blessure heeft opgelopen en de pijn en beperkingen verminderen na een behandeling of rust, dan is dit een regressieve ontwikkeling.

Het is belangrijk op te merken dat deze termen vooral worden gebruikt door (para)medici om de veranderingen in de gezondheidstoestand te beschrijven. Als patiënt hoef je niet per se bekend te zijn met deze termen. Het kan wel helpen om de uitleg of een verslag van de fysiotherapeut of arts beter te begrijpen.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Verklarende woordenlijst

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF