Anterior en posterior
Voorkant en achterkant

Anterior en posterior zijn termen die gebruikt worden om de positie van lichaamsdelen te beschrijven. Anterior beschrijft iets dat aan de voorkant van het lichaam ligt. Posterior geeft aan dat iets zich aan de achterkant van het lichaam bevindt.

man anterior


Voorbeeld

Een voorbeeld van het gebruik van deze termen is dat het hart zich anterior bevindt ten opzichte van de wervelkolom, wat betekent dat het zich aan de voorkant van het lichaam bevindt in de borstkas. De ruggengraat bevindt zich posterior ten opzichte van het borstbeen, omdat het zich aan de achterkant van het lichaam bevindt.

Deze benamingen worden ook gebruikt om de voorkant en achterkant van één lichaamsdeel aan te geven. Bijvoorbeeld de voorkant (anterieure zijde) of achterkant (posterieure zijde) van de schouder.

Deze termen worden vooral gebruikt door (para-)medici, zoals artsen en fysiotherapeuten om nauwkeuriger te communiceren over de locatie van een letsel of probleem. Als patiënt hoef je niet per se bekend te zijn met deze termen, al kan het wel helpen om een medisch verslag beter te begrijpen.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Verklarende woordenlijst

Bekijk hier alle onderwerpen.

man anterior
man posterior

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF