Ader
Vene
Een ader (vene) is een bloedvat dat zuurstofarm bloed terugvoert vanuit de organen en weefsels naar het hart. Aders die zich dicht bij het hart bevinden en waar het bloed tegen de zwaartekracht in moet stromen, hebben speciale kleppen.
Wat doet een ader?
De functie van een ader is het afvoeren van zuurstofarm bloed vanuit het lichaam terug naar het hart. Dit bloed wordt vervolgens naar de longen gepompt om weer zuurstof op te nemen. Dan stroomt het via de longader door naar het hart. Een slagader brengt vervolgens het zuurstofrijke bloed vanuit het hart naar de organen en weefsels.
Slagaders zijn dikker en het bloed stroomt hier sneller doorheen. De bloeddruk is in slagaders daardoor hoger. De meeste slagaders liggen dieper in het lichaam tussen spieren en andere weefsels. Zo zijn ze beter beschermd tegen schade van buitenaf. Aders liggen vaak juist oppervlakkiger en zijn ook zichtbaar onder de huid.
Kleppen
Veel aders hebben kleppen. De kleppen gaan maar naar één kant open en zorgen ervoor dat het bloed richting het hart stroomt. Ze voorkomen op die manier dat het bloed terugzakt in de voeten of benen en zich daar ophoopt als je rechtop staat of loopt.
Maar sommige aders, zoals de aders in de hersenen, hebben geen kleppen. Zij liggen boven het niveau van het hart. Het bloed stroomt automatisch terug naar het hart onder invloed van de zwaartekracht.
Spataders
Wanneer de kleppen in de ader niet goed werken, ontstaan spataders. Dit zijn verwijde, kronkelige aders die soms zichtbaar zijn onder de huid. Het bloed wordt dan niet goed afgevoerd. Dit kan pijn, zwelling en vermoeidheid veroorzaken. Een voorbeeld hiervan zijn de spataders in de benen die voorkomen bij mensen die veel en langdurig staan of zitten, tijdens de zwangerschap of door overgewicht. Soms is het nodig om spataders te behandelen.
Deel dit artikel:
Gerelateerde onderwerpen
- Anterior en posterior
- Conservatief of operatief
- Craniaal en caudaal
- Curatief of palliatief
- Morbiditeit, multimorbiditeit en comorbiditeit
- Progressief en regressief
- Proximaal en distaal
- Ventraal en dorsaal
Bekijk hier alle onderwerpen.
Op zoek naar een fysio?
Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!
Fysiotherapie in de buurt ยป