Curatief of palliatief

Curatief en palliatief zijn termen die worden gebruikt in de gezondheidszorg om verschillende behandeldoelen te beschrijven. Curatieve behandelingen gaan voor genezing van een ziekte. Palliatieve behandelingen zijn gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met een ongeneeslijke ziekte.


Curatieve behandelingen

Curatieve behandelingen zijn bedoeld om een ziekte te genezen en de patiënt zo goed als mogelijk te laten herstellen. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt met antibiotica om een bacteriële infectie te genezen of met een operatie om een tumor te verwijderen. Het doel van een curatieve behandeling is om de oorzaak van de ziekte aan te pakken.

Palliatieve behandelingen

Helaas is het niet altijd mogelijk om een ziekte te genezen. Dat kan zijn omdat het ziekteproces te ver is gevorderd of dat er simpelweg nog geen behandeling is. In die gevallen wordt iemand palliatief behandeld.

Het doel van palliatieve zorg is om de symptomen te verlichten, zoals pijn en misselijkheid, het ziekteproces af te remmen en om ondersteuning te bieden aan de patiënt en hun familie. Daarmee verbetert de kwaliteit van leven bij mensen die lijden aan een ongeneeslijke ziekte. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt met medicijnen om pijn te verlichten of chemotherapie om uitzaaiingen bij kanker te verkleinen.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Verklarende woordenlijst

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF