Craniaal en caudaal
Richting hoofd of voeten

Craniaal en caudaal zijn termen die gebruikt worden om de positie van lichaamsdelen ten opzichte van elkaar te beschrijven. Wanneer een lichaamsdeel craniaal ligt, bevindt deze zich dichter bij de schedel (cranium). Caudaal beschrijft de positie van een lichaamsdeel dat zich dichter bij de staart (cauda) van het lichaam bevindt.

man caudaal craniaal ventraal


Mensen zijn hun staart natuurlijk in de loop van de evolutie kwijtgeraakt. Caudaal verwijst dan ook meer naar het stuitje. Craniaal en caudaal worden vooral gebruikt voor de beschrijving van romp. Voor de armen en benen worden de termen proximaal en distaal gebruikt.

Voorbeeld

De borstkas ligt craniaal ten opzichte van de heupen, wat betekent dat de borstkas zich dichter bij het hoofd bevindt dan de heupen. De lage rug ligt op zijn beurt caudaal ten opzichte van de nek.

Deze termen worden vooral gebruikt door (para-)medici, zoals artsen en fysiotherapeuten om nauwkeuriger te communiceren over de locatie van een letsel of probleem. Als patiënt hoef je niet per se bekend te zijn met deze termen, maar het kan wel helpen om een medisch verslag beter te begrijpen.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Verklarende woordenlijst

Bekijk hier alle onderwerpen.

man caudaal craniaal ventraal

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF