Morbiditeit, multimorbiditeit en comorbiditeit
Het hebben van 1 of meerdere ziekten tegelijk

Morbiditeit is een term die gebruikt wordt om aan te geven hoe vaak een bepaalde ziekte voorkomt binnen een bevolking of een groep mensen. Heeft iemand daarnaast ook nog mildere ziektes of aandoeningen, dan is sprake van comorbiditeit. Bij multimorbiditeit heeft iemand 2 of meer chronische ziekten die allebei veel aandacht vragen. Dit komt vooral bij ouderen voor. Dit kunnen zowel lichamelijke als psychische aandoeningen zijn.


Morbiditeit wordt uitgedrukt als een percentage of een verhouding. Bijvoorbeeld de morbiditeit van diabetes (suikerziekte) in Nederland is ongeveer 6%. Dat betekent dat 6 op de 100 mensen diabetes hebben.

Hoe beïnvloedt (co- en multi)morbiditeit andere lichamelijke klachten?

Morbiditeit en co- en multimorbiditeit hebben gevolgen voor de gezondheid. Ze kunnen ervoor zorgen dat mensen meer kans hebben om andere ziektes of aandoeningen te krijgen. Zo heeft iemand met suikerziekte meer kans op het krijgen van een frozen shoulder.

De aanwezigheid van andere ziektes kan ook de behandeling en het herstel van klachten bemoeilijken. Zo kan de ene aandoening de andere verergeren, of werken behandelingen voor verschillende ziektes elkaar tegen.

Hoe kun je morbiditeit en co- en multimorbiditeit voorkomen of verminderen?

Vormen van morbiditeit zijn niet altijd te voorkomen, maar er zijn wel maatregelen te nemen om ze te verminderen of te beheersen. Bijvoorbeeld:

  • Volg adviezen en de behandeling van de arts of andere zorgverleners op.
  • Neem medicijnen zoals voorgeschreven en let op eventuele bijwerkingen.
  • Leef gezond: eet gevarieerd en voldoende, beweeg regelmatig, rook niet, drink geen of weinig alcohol en vermijd stress.
  • Zoek steun bij familie, vrienden of lotgenoten als het nodig is.
  • Wees alert op veranderingen in de gezondheidstoestand en meld ze tijdig aan een arts of andere zorgverleners.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Verklarende woordenlijst

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF