Zwevende rib syndroom
11e of 12e rib syndroom

Bij het zwevende rib syndroom ontstaan er pijnklachten aan de onderste ribben van de borstkas. Deze ribben worden 'zwevende ribben' genoemd omdat ze aan de voorzijde van het lichaam niet verbonden zijn met het borstbeen. Zwevende ribben leiden normaal gesproken niet tot klachten. Doen ze dat wel, dan spreken we van het 'zwevende rib syndroom'.

borstkas zwevende ribben rib


Anatomie van de zwevende ribben

Het menselijk lichaam heeft 24 ribben, 12 aan elke kant. Sommige mensen hebben een aangeboren variatie, waardoor zij een paar ribben meer of minder hebben. Dit leidt gelukkig lang niet altijd tot lichamelijke klachten.

Aan de achterkant van de romp zijn alle ribben verbonden aan een ruggenwervel. De ribben lopen in een boog naar voren toe, door de vorm noemt men dit ook wel de ribbenkast. Aan de voorkant hebben alleen de eerste 10 ribben een verbinding van kraakbeen met het borstbeen. Dat betekent dat de 11e en de 12e rib aan de voorkant niet vastzitten, die zweven dus.

Aanleiding tot pijnlijke zwevende ribben

Iedereen heeft zwevende ribben. Die worden meestal pas pijnlijk in combinatie met andere lichamelijke ongemakken.

Een veelvoorkomende oorzaak van pijnlijke zwevende ribben is een scoliose. Dit is een zijwaartse kromming van de wervelkolom. De afstand tussen de onderste ribben en het bekken verkleint hierdoor. Een gevolg van deze kromming kan zijn dat de punt van de zwevende rib tegen het bekken komt, wat tot irritatie en pijn leidt.

Een andere mogelijke oorzaak is botontkalking (osteoporose). De ruggenwervels raken hierdoor verzwakt en zakken een beetje in. Ook hierdoor wordt de ruimte tussen de onderste (zwevende) ribben en het bekken kleiner.

Een derde mogelijke aanleiding voor het zwevende rib-syndroom is een (langdurig) verkeerde lichaamshouding.

Kenmerkende pijnklachten bij het zwevende rib syndroom

Bij het zwevende rib-syndroom worden de pijnklachten meestal uitgelokt door activiteiten als langdurig zitten, staan, lopen en het draaien van de romp. Maar ook met specifieke bewegingen waarbij de ribbenkast uitgerekt of aangespannen wordt. Bijvoorbeeld door hoesten of diep ademhalen. De pijn kan aan één of beide kanten van het lichaam gevoeld worden. In beide gevallen is de pijn vaak ter hoogte van de bekkenrand voelbaar.

Het belang van een juiste diagnose

Het is van belang dat er in het geval van dergelijke klachten de juiste diagnose wordt gesteld. Aandoeningen die uitgesloten dienen te worden, zijn nierstenen, galstenen en maag- of darmproblemen.

Aanvullend onderzoek met een MRI-scan of röntgenfoto kan de afstand tussen de de ribben en het bekken en de stand van de wervelkolom zichtbaar maken. Ook eventuele schade die is aangericht komt met deze onderzoeken aan het licht. Eventueel kan er worden doorverwezen naar een longarts of internist.

Behandeling en prognose van het zwevende rib syndroom

In de praktijk heeft een zwevende rib-syndroom zelden grote gevolgen voor de lange termijn. Aan de hand van de klachten kan de fysiotherapeut een behandelplan opstellen om de aanleiding(en) tot het zwevende rib-syndroom aan te pakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanleren van een correcte houding met behulp van oefentherapie.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

borstkas zwevende ribben rib
rug zwevende ribben
borstkas zwevende rib ribben zijkant

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF