Zwevende rib syndroom
11e of 12e rib syndroom

Bij het zwevende rib syndroom ontstaan er pijnklachten aan de onderste ribben van de borstkas. Deze ribben worden 'zwevende ribben' genoemd omdat ze aan de voorzijde van het lichaam niet verbonden zijn met het borstbeen. Zwevende ribben leiden normaal gesproken niet tot klachten. Doen ze dat wel, dan spreken we van het 'zwevende rib syndroom'.

borstkas zwevende ribben rib


Anatomie van het zwevende rib syndroom

Het menselijk lichaam telt 24 ribben, 12 aan elke zijde. Sommige mensen hebben een aangeboren variatie, hierdoor hebben zij een paar ribben meer of minder. Dit hoeft echter niet tot lichamelijke klachten te leiden.

Aan de achterzijde van de wervelkolom zijn alle ribben aan weerszijde verbonden aan een eigen wervel middels gewrichten. De ribben lopen in een boog naar voren toe, door de vorm noemt men dit ook wel de ribbenkast. Eenmaal aan de voorzijde hebben alleen de eerste 10 ribben een aanhechting op het zogenaamde borstbeen. Dat betekent dat rib 11 en 12 geen aansluiting hebben aan de voorzijde, die zweven dus.

Aanleiding tot pijnlijke zwevende ribben

Zogezegd heeft ieder persoon te maken met het verschijnsel zwevende ribben. Die worden meestal pas pijnlijk in combinatie met andere fysieke ongemakken.

Veelvoorkomende oorzaak is een scoliose. Dit is een zijwaartse kromming van de wervelkolom. Gevolg van deze kromming kan zijn dat de punt van de zwevende rib tegen het bekken komt, wat tot irritatie en pijn leidt.

Een andere mogelijke oorzaak is osteoporose. Hierbij komen de wervels in de wervelkolom door botontkalking dichter op elkaar te staan en wordt de ruimte tussen de onderste (zwevende) ribben en het bekken wederom vernauwd.

Een derde mogelijke aanleiding voor het zwevende rib-syndroom is een (langdurig) incorrect lichaamshouding. Hierbij geldt ook weer dat door de gebogen of scheve houding, de zwevende rib mogelijk tegen het bekken komt.

Kenmerkende pijnklachten (symptomen) bij het zwevende rib syndroom

Bij het zwevende rib-syndroom worden de pijnklachten meestal uitgelokt door activiteiten als lang zitten en lang staan, lopen en het draaien van de romp. Maar ook met specifieke bewegingen waarbij de ribbenkast uitgerekt of aangespannen wordt. Bijvoorbeeld door hoesten of diep ademhalen. De pijn kan aan één kant van het lichaam gevoeld worden, of aan weerszijden. In beide gevallen is de pijn vaak ter hoogte van de bekkenrand voelbaar.

Het belang van een juiste diagnose

Het is van belang dat er in het geval van dergelijke klachten de juiste diagnose wordt gesteld. Aandoeningen die uitgesloten dienen te worden, zijn nierstenen, galstenen, maag- of darmproblemen.

Voor verdere beeldvorming kan er besloten worden aanvullend onderzoek te verrichten met een MRI-scan of röntgenfoto. Ook kan er worden doorverwezen naar een longarts of internist.

Behandeling en prognose van het zwevende rib syndroom

In de praktijk heeft een zwevende rib-syndroom zelden grote gevolgen voor de lange termijn. Aan de hand van de klachten kan de fysiotherapeut een behandelplan uitstippelen om de aanleiding(en) tot het zwevende rib-syndroom aan te pakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanleren van een correcte houding met behulp van oefentherapie.
Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

borstkas zwevende ribben rib
rug zwevende ribben
borstkas zwevende rib ribben zijkant

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF