Nekhernia

De nek is opgebouwd uit botten die we nekwervels noemen. Tussen de nekwervels liggen de zogenoemde tussenwervelschijven. Een nekhernia is een uitpuiling van zo'n tussenwervelschijf. Wanneer de uitpuiling tegen een zenuw aandrukt, kunnen in het gebied waar deze zenuw naartoe loopt klachten ontstaan. Bijvoorbeeld in de nek, schouder, arm en/of hand.


Specialisten spreken ook wel over een cervicale radiculopathie als ze het over een nekhernia hebben.

Wat is de oorzaak van een nekhernia?

De meest voorkomende oorzaak van een nekhernia is slijtage van de tussenwervelschijf. Het is ook mogelijk dat de tussenwervelschijf uitpuilt na een ongeluk, bijvoorbeeld na een auto-ongeluk of een val.

De diagnose nekhernia wordt regelmatig gesteld. In Nederland wordt jaarlijks bij 3.000 tot 3.500 mensen een nekhernia geconstateerd. Binnen de leeftijdsgroep van 35 tot 65 jaar komt de aandoening het meeste voor. Bij mensen vanaf 65 jaar neemt de kans op een hernia juist af.

Hoe is een nekhernia te herkennen?

Klachten die veel voorkomen bij een nekhernia zijn onder andere pijn in de nek, schouder, arm en/of hand. De pijn voelt soms aan als een 'elektrische schok' die ineens vanuit de nek door de arm schiet. Ook kunnen de pijnklachten ervaren worden bij hoesten, niezen of persen (toiletgang).

Door druk op de zenuw is het mogelijk dat er in het bijbehorende verzorgingsgebied klachten optreden door uitstraling. Dit kan leiden tot tintelingen, en een doof of prikkelend gevoel of krachtsverlies in de arm en/of hand.

Hoe wordt een nekhernia vastgesteld?

Een nekhernia kan worden vastgesteld naar aanleiding van het verhaal van de patiënt en het bijbehorende lichamelijk onderzoek. Bij het vermoeden van een nekhernia zal beeldvormend onderzoek - zoals een MRI-scan - uitsluitsel moeten geven.

Op een MRI-scan is een uitpuiling van de tussenwervelschijf meestal goed zichtbaar. Ook kan de keuze gemaakt worden een CT-scan van de nek te maken. Deze geeft de specialist meer informatie over de invloed van de botten op de klachten. Dit komt van pas bij de beslissing om al dan niet te opereren.

De nek bestaat uit zeven nekwervels. De meest voorkomende nekhernia wordt gezien tussen de vijfde en de zesde nekwervel of tussen de zesde en de zevende nekwervel. Dit zijn de nekwervels die wat meer in het onderste deel van de nek liggen.

Hoe wordt een nekhernia behandeld?

Na beoordeling van het beeldvormende onderzoek, zal de beslissing genomen worden om de nekhernia operatief of niet-operatief (conservatief) te behandelen. In 80 tot 90 procent van de gevallen herstelt een nekhernia vanzelf. Dat is de reden dat er in eerste instantie meestal voor een concervatieve behandeling gekozen wordt.

De conservatieve behandeling bestaat uit een combinatie van 1) geneesmiddelen gericht op pijnvermindering en 2) beweegtherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut. Hierbij is de behandeling gericht op de mobiliteit (beweeglijkheid) van de nek en het trainen van de stabiliteit van de nekspieren.

Bij een eventuele operatieve behandeling van de nekhernia, wordt in de hals aan de rechter- of linkerzijde een kleine snee gemaakt. Vervolgens wordt de ‘zieke’ tussenwervelschijf inclusief uitpuiling verwijderd. Ter vervanging van deze tussenwervelschijf wordt een kunststof blokje geplaatst en worden de bovenliggende en onderliggende wervels aan dit blokje vastgezet. Ook na de operatie is beweegtherapie voor mobiliteit van de nek en stabiliteit de nekspieren van zeer grote waarde.

Doe de zelfcheck

Met de online zelfcheck onderzoek je of je klachten overeenkomen met de meestvoorkomende klachten bij een nekhernia. Beantwoord een aantal vragen en bekijk de uitslag.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF