Hielspoor

Hielspoor is een verkalking (verbening) van de aanhechting van de peesplaat onder de voet. Dit kan vervelende voetklachten met zich meebrengen. Hielspoor veroorzaakt pijn aan de onderkant van de voet/hiel tijdens het lopen.

voet hielspoor rontgen


We noemen de peesplaat onder aan het hielbeen ook wel de fascia plantaris. Soms wordt hielspoor veroorzaakt door een ontsteking onder de hiel. Zo’n peesplaatontsteking wordt ook wel fasciitis plantaris genoemd.

Wat veroorzaakt hielspoor?

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk voor het ontstaan van hielspoor. Over het algemeen speelt overbelasting een belangrijke rol, maar ook overgewicht en onevenwichtige belasting (bijvoorbeeld slecht schoeisel of voetafwijkingen) dragen bij aan het proces.

Wat zijn de kenmerken van hielspoor?

Ondanks dat er meerdere mogelijke oorzaken van hielspoor zijn, zijn de klachten heel herkenbaar. De beginfase kenmerkt zich door felle pijn onder de hiel, voelbaar wanneer ’s morgens de eerste stappen worden gezet. Ook bij het in beweging komen na een periode van rust, kan deze pijn optreden.

In de volgende fase komen de pijnklachten steeds vaker gedurende de dag opzetten. Naast de pijnklachten is er vaak ook sprake van vermoeidheidsklachten van de voet, een stijve voet of een lichte zwelling.

Hoe wordt hielspoor behandeld?

Rust is van cruciaal belang bij hielspoorklachten. Ook zijn de pijnklachten te verminderen door de zere plek te koelen of met shockwave therapie. Om de klachten voor de langere termijn te bestrijden, is het verstandig een afspraak bij de fysiotherapeut te maken.

De fysiotherapeut stelt in samenspraak met de patiënt een behandelplan op om de pijn te verminderen en de belastbaarheid te verhogen. Ook is het laten aanmeten van steunzolen veelal een effectieve behandelmethode bij hielspoor.

Zelfcheck voor hielspoor

Weet je niet zeker of je hielspoor (of fasciitis plantaris) hebt? Vul dan de zelfcheck in.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

voet hielspoor rontgen

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF