Longemfyseem
Emfyseem

Longemfyseem is een chronische longziekte waarbij de longblaasjes beschadigd raken. Chronisch betekent dat het niet meer over gaat. Longemfyseem valt onder COPD (chronische obstructieve longziekte). Longemfyseem wordt ook vaak 'emfyseem' genoemd.

longen longemfyseem emfyseem longblaasjes gezond beschadigd


Wat is longemfyseem?

Longemfyseem is een chronische longziekte waarbij er steeds meer longblaasjes stuk gaan. De longen bestaan uit heel veel longblaasjes. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof kan worden opgenomen en koolzuurgas kan worden afgegeven. Bij longemfyseem raken de wanden van die longblaasjes beschadigd. Hierdoor is er geen uitwisseling van zuurstof en koolzuurgas meer mogelijk. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om zuurstof op te nemen. De longblaasjes die zijn beschadigd, kunnen niet meer herstellen.

Door de beschadiging neemt de elasticiteit van het longweefsel af. Het weefsel blijft uitgerekt en komt na een ademhaling niet meer goed terug. Het verlies in elasticiteit zorgt ervoor dat delen van de longen niet meer gebruikt kunnen worden. Dat geldt ook voor de delen van de longen waarin de longblaasjes nog niet beschadigd zijn.

Als je longemfyseem hebt, dan ben je COPD patiënt. COPD is een verzamelnaam voor longziektes waarbij de longen beschadigd zijn en niet meer herstellen.

Wat zijn de oorzaken voor longemfyseem?

De grootste oorzaak is roken. De stoffen in de tabak beschadigen de wanden van de longblaasjes. Ook giftige dampen kunnen longemfyseem veroorzaken. Voornamelijk mensen in de bouw die met verf of asbest werken, hebben hier een grotere kans op. Soms kan een erfelijke afwijking de oorzaak zijn. Alle oorzaken op een rij:

 • Roken.
 • Werken met giftige stoffen.
 • Erfelijke afwijking.
 • Chronische bronchitis. Door de ontstekingen in de bronchiën kunnen de longblaasjes beschadigen.
 • Ouderdom. Door ouderdom neemt de kwaliteit van de longblaasjes af.

Wat zijn de symptomen van longemfyseem?

Er zijn verschillende symptomen (klachten) bekend bij longemfyseem:

 • Benauwdheid. Doordat er te weinig zuurstof in het bloed komt, ontstaat benauwdheid.
 • Happen naar lucht.
 • Piepende ademhaling.
 • Aanmaak van (te) veel slijm.
 • Veel hoesten.
 • Schrapen van de keel.
 • Vermoeidhei. Door te weinig zuurstof voelen mensen zich veel sneller vermoeid.

Wat is de behandeling bij longemfyseem?

Longemfyseem kan behandeld worden met medicijnen, zogenoemde luchtwegverwijders. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de spieren rondom de luchtwegen verslappen. Hierdoor wordt ademhalen makkelijker. Maar het belangrijkste in de behandeling is stoppen met roken.

Fysiotherapie
Fysiotherapie is de belangrijkste behandeling bij longemfyseem. Met de fysiotherapeut wordt gericht gewerkt aan de conditie. Het doel is veregering van de klachten te voorkomen zodat de longen niet verder achteruitgaan. Hiervoor kun je terecht bij een algemeen fysiotherapeut of bij een longfysiotherapeut die gespecialiseerd is in de behandeling van COPD.

Operatieve ingreep
Bij ernstig longemfyseem kan een operatie worden overwogen. Dit is alleen mogelijk als het lichaam in goede conditie is. Tijdens de operatie wordt een deel van het beschadigde niet-elastische longweefsel verwijderd. Hierdoor is het voor het gezonde longweefsel weer mogelijk om beter te functioneren. Deze ingreep is een zware borstkasoperatie.

Sinds 2018 is er een alternatief voor de zware operatie. Hierbij wordt door middel van een ventiel de ruimte van het meest beschadigde deel afgesloten. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor het gezonde longweefsel. Dit heeft hetzelfde effect als de zware operatie, terwijl deze ingreep veel minder belastend is. De ventielen worden met behulp van een klein slangetje ingebracht in het beschadigde deel van de long via de mond en de keel. Deze behandeling wordt nog maar op een paar plaatsen in Nederland uitgevoerd en wordt endoscopische longvolumereductie (ELVR) genoemd.

Wat kun je zelf doen bij longemfyseem?

Ook al is het een aandoening die niet meer overgaat. Door een gezonde leefstijl kunnen de klachten fors verminderen.

 • Beweeg! Ondanks de benauwdheid, blijf in beweging. Door het trainen van de spieren en ademhaling houd je de longen in conditie.
 • Eet gezond. Eet genoeg met voornamelijk gezonde voeding. Zorg ervoor dat het lichaam vitamines, eiwitten en goede vetten binnen krijgt.
 • Voorkom overgewicht. Door overgewicht hebben de longen het zwaarder om zuurstof uit de lucht te halen.
 • Voorkom ondergewicht. Mensen met longemfyseem gebruiken meer energie om te kunnen ademhalen. Of hebben geen energie meer om te eten waardoor ondergewicht ontstaat. Probeer voldoende te eten om de longen genoeg energie te geven. Door ondergewicht gaat ook de weerstand omlaag, waardoor longblaasjes nog sneller beschadigen.
Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

longen longemfyseem emfyseem longblaasjes gezond beschadigd
longen longemfyseem emfyseem beschadigde longblaasjes stuk kapot

Zoek een longfysiotherapeut

Longfysiotherapie

Zoek een longfysiotherapeut in de buurt. Ons overzicht toont gespecialiceerde longfysiotherapeuten en praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!


Longfysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF