Longemfyseem
Emfyseem

Longemfyseem is een chronische longziekte waarbij de longblaasjes beschadigd raken. Chronisch betekent dat het niet meer over gaat. Longemfyseem valt onder COPD (chronische obstructieve longziekte).

longen longemfyseem emfyseem longblaasjes gezond beschadigd


Wat is longemfyseem?

Longemfyseem is een chronische longziekte waarbij er steeds meer longblaasjes stuk gaan. De longen bestaan uit heel veel longblaasjes. Die zorgen ervoor dat zuurstof wordt opgenomen en koolzuurgas wordt afgegeven. Bij longemfyseem raken de wanden van die longblaasjes beschadigd. Hierdoor is er geen uitwisseling van zuurstof en koolzuurgas meer mogelijk. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om zuurstof op te nemen. De longblaasjes die zijn beschadigd, kunnen niet meer herstellen.

Door de beschadiging neemt de elasticiteit van het longweefsel af. Het weefsel blijft uitgerekt en veert na een ademhaling niet meer goed terug. Het verlies in elasticiteit zorgt ervoor dat delen van de longen niet meer gebruikt kunnen worden. Dat geldt ook voor de delen van de longen waarin de longblaasjes nog niet beschadigd zijn.

Wat zijn de oorzaken voor longemfyseem?

De grootste oorzaak is roken. De stoffen in de tabak beschadigen de wanden van de longblaasjes. Ook giftige dampen kunnen longemfyseem veroorzaken. Voornamelijk mensen in de bouw die met verf of asbest werken, lopen een grotere risico. Soms kan een erfelijke afwijking de oorzaak zijn. Alle oorzaken op een rij:

  • Roken.
  • Werken met giftige stoffen.
  • Erfelijke afwijking.
  • Chronische bronchitis. Door de ontstekingen in de bronchiën kunnen de longblaasjes beschadigen.
  • Ouderdom. Door ouderdom neemt de kwaliteit van de longblaasjes af.

Wat zijn de symptomen van longemfyseem?

Er zijn verschillende symptomen die voorkomen bij longemfyseem:

  • Benauwdheid.
  • Piepende ademhaling.
  • Aanmaak van overmatig slijm.
  • Veel hoesten.
  • Schrapen van de keel.
  • Vermoeidheid.

Wat is de behandeling bij longemfyseem?

Longemfyseem kan behandeld worden met medicijnen, zogenoemde luchtwegverwijders. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de spieren rondom de luchtwegen verslappen. Hierdoor wordt ademhalen makkelijker. Maar het belangrijkste in de behandeling is stoppen met roken.

Fysiotherapie
Met de fysiotherapeut wordt gericht gewerkt aan de conditie. Het doel is veregering van de klachten te voorkomen zodat de longen niet verder achteruitgaan. Hiervoor kun je terecht bij een algemeen fysiotherapeut of bij een longfysiotherapeut die gespecialiseerd is in de behandeling van COPD.

Operatieve ingreep
Bij ernstig longemfyseem kan een operatie worden overwogen. Dit is alleen mogelijk als het lichaam in goede conditie is. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg een deel van het beschadigde niet-elastische longweefsel. Hierdoor is het voor het gezonde longweefsel weer mogelijk om beter te functioneren. Deze ingreep is een zware borstkasoperatie.

Sinds 2018 is er een alternatief voor de zware operatie. Hierbij wordt met een ventiel het meest beschadigde deel van de long afgesloten. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor het gezonde longweefsel. Dit heeft hetzelfde effect als de zware operatie, terwijl deze ingreep veel minder belastend is. De ventielen worden met behulp van een klein slangetje ingebracht in het beschadigde deel van de long via de mond en de keel. Deze behandeling wordt nog maar op een paar plaatsen in Nederland uitgevoerd en wordt endoscopische longvolumereductie (ELVR) genoemd.

Wat kun je zelf doen bij longemfyseem?

Ook al is het een aandoening die niet meer overgaat. Door een gezonde leefstijl kunnen de klachten fors verminderen.

  • Blijf ondanks de benauwdheid in beweging. Door het trainen van de spieren en ademhaling houd je de longen in conditie.
  • Zorg voor een gevarieerd en gezond voedingspatroon zodat het lichaam voldoende vitamines, eiwitten en goede vetten binnenkrijgt.
  • Voorkom overgewicht.
  • Voorkom ondergewicht. Mensen met longemfyseem gebruiken meer energie om te kunnen ademhalen. Of hebben geen energie meer om te eten waardoor ondergewicht ontstaat. Probeer voldoende te eten om de longen genoeg energie te geven. Door ondergewicht gaat ook de weerstand omlaag, waardoor longblaasjes nog sneller beschadigen.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

longen longemfyseem emfyseem longblaasjes gezond beschadigd
longen longemfyseem emfyseem beschadigde longblaasjes stuk kapot

Zoek een longfysiotherapeut

Longfysiotherapie

Zoek een longfysiotherapeut in de buurt. Ons overzicht toont gespecialiceerde longfysiotherapeuten en praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!


Longfysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF