Ischias
Ischialgie

Ischias, ook wel ischialgie, betekent letterlijk pijn aan de nervus ischiadicus. Dit is een zenuw die vanuit de onderrug via de bil door het been tot in de voet loopt. Dit maakt het de langste zenuw van het lichaam. Bij ischias is deze zenuw geïrriteerd. Dit kan leiden tot uiteenlopende klachten in het gehele verloop van de zenuw.


Wat is de oorzaak van ischias?

Ischias ontstaat wanneer de zenuwwortel ontstoken raakt of wanneer er teveel druk op de zenuw staat. Dit laatste kan gebeuren wanneer de zenuw bekneld raakt door teveel spanning van de diepe bilspier (piriformis). Dit verschijnsel wordt ook wel het piriformis syndroom genoemd.

Een andere oorzaak van ischias is een standsafwijking van de lage rug of het bekken. Met name stenose (vernauwing van het wervelkanaal) en spondylolisthesis (verschuiving van de wervel) vormen risico’s voor het ontstaan van ischias.

Hoe is ischias te herkennen?

Ischias kenmerkt zich ondermeer door pijnscheuten vanuit de onderrug het been in. De pijn kan variëren van stekende pijn tot continue zeurende pijn. Ook neurologische klachten als een dof gevoel, verminderde spierkracht of tintelingen in het been zijn veelvoorkomende verschijnselen als gevolg van de zenuwirritatie.

Hoe wordt ischias vastgesteld (gediagnosticeerd)?

Om ernstigere aandoeningen zoals stenose, spondylolisthesis of een hernia uit te sluiten, zal de huisarts of fysiotherapeut lichamelijk onderzoek verrichten. Dit aangevuld met enkele neurologische testen, gericht op het in kaart brengen van het functioneren van de zenuw. Over het algemeen is dit voldoende om een diagnose te stellen.

Bij twijfel zal er voor gekozen worden om beeldvormend onderzoek te laten uitvoeren in het ziekenhuis. Dit in de vorm van een röntgenfoto, CT-scan of MRI-scan.

Hoe wordt ischias behandeld?

Ischias die geen ernstige oorzaak kent herstelt meestal binnen zes weken. Het is toch verstandig om een fysiotherapeut in te schakelen. Deze zal de behandeling richten op de beweeglijkheid van de wervelkolom en het verminderen van zenuwirritatie en pijnklachten. Ook zal er aandacht zijn voor spierkrachttraining en een juiste houding. Met deze behandeling kunnen de klachten versneld herstellen. Bovendien helpt het om herhaling van klachten in de toekomst te voorkomen.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF