CT-scan
Computer Tomografie

CT staat voor computertomografie. Een CT-scan lijkt op een combinatie van een MRI-scan en een röntgenfoto. Er worden namelijk in heel korte tijd heel veel verschillende röntgenfoto's gemaakt vanuit allerlei hoeken. Een computer voegt al deze afzonderlijke foto's samen tot een 3-dimensionale afbeelding.

ct scanner


Deze techniek is met name geschikt voor het bekijken van botten, longen, organen van de buik, bloedvaten en hersenen. Om andere weefsels in beeld te brengen, is een MRI-scan meer geschikt. De arts maakt de keuze welk type onderzoek het probleem het beste zichtbaar maakt.

Hoe werkt een CT-scanner?

Een CT-scanner is een ringvormig apparaat met een tafel ervoor. De patiënt ligt op deze tafel. De ring beweegt om de patiënt heen en maakt foto's. Het is de bedoeling zo stil mogelijk te blijven liggen, anders lukt het niet om goede foto's te maken.

De CT-scanner stuurt röntgenstralen door het lichaam heen die aan de andere kant weer worden opgevangen. De verschillende weefsels in het lichaam zwakken de straling af. Niet alle weefsels laten evenveel straling door. Hierdoor worden sommige weefsels donkerder afgebeeld dan anderen. Op die manier kan een onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende weefsels.

Wanneer de CT-scanner een foto genomen heeft, verschuift het apparaat een klein stukje waardoor er een foto vanuit een andere hoek gemaakt kan worden. Dit gaat zo door totdat er helemaal rondom foto's zijn genomen en er dus een 3-dimensionaal beeld ontstaat.

Hoewel een CT-scan slechts enkele minuten duurt, wordt het lichaam blootgesteld aan een behoorlijke dosis röntgenstraling. Een mogelijke zwangerschap dient vooraf bekend te zijn bij de arts. De straling is bij één enkele röntgenfoto minder groot en bij een MRI-scan helemaal niet aan de orde.

De CT-scan wordt beoordeeld door een radioloog. De patiënt krijgt op een later moment de uitslag via de eigen arts.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Aanvullend onderzoek

Bekijk hier alle onderwerpen.

ct scanner

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF