DEXA-scan
Dual-energy X-ray absorptiometrie

Een DEXA-scan is een medisch beeldvormend onderzoek om de botdichtheid en/of de lichaamssamenstelling te meten. DEXA is een afkorting voor Dual-Energy X-ray Absorptiometry.

dexa scan botdichtheid lichaamssamenstelling


Waarom een DEXA-scan?

DEXA-scans worden gebruikt om aandoeningen als osteoporose (botontkalking) en sarcopenie (sterk verlies van spiermassa) op te sporen. Osteoporose is een aandoening waarbij de botmassa afneemt. Hierdoor ontstaat een verhoogd risico op botbreuken. Bij sarcopenie gaat spiermassa verloren en treden problemen op in het dagelijkse functioneren.

DEXA-scans zijn ook in staat om de totale samenstelling van het lichaam te meten. Zo krijgt men inzicht in de hoeveelheid lichaamsvet en spiermassa. Dit maakt het onderzoek ook interessant voor sporters of mensen met overgewicht die willen weten wat hun vetpercentage en spiermassa zijn.

Hoe werkt een DEXA-scan?

Tijdens een DEXA-scan ligt de patiënt op een tafel terwijl het apparaat een lage dosis röntgenstraling door het lichaam stuurt. Het apparaat meet hoeveel straling de botten en zachte weefsels van het lichaam opnemen (absorberen). Niet elk weefsel absorbeert evenveel straling. Zo meet de DEXA-scan de botdichtheid en de samenstelling van het lichaam. Deze waarden worden vervolgens vergeleken met de normale waarden voor iemand van dezelfde leeftijd en geslacht.

Een DEXA-scan is een eenvoudig en pijnloos onderzoek dat meestal minder dan 15 minuten duurt. De patiënt hoeft zich niet uit te kleden en er is geen speciale voorbereiding nodig. Om het beste resultaat te krijgen moet de patiënt stil blijven liggen.

Het is belangrijk om te weten dat DEXA-scans niet geschikt zijn voor iedereen. Metalen implantaten, zoals kunstgewrichten, kunnen het onderzoek negatief beïnvloeden. De meting is dan niet helemaal zuiver. Ook tijdens de zwangerschap is het niet verstandig om een DEXA-scan te laten maken. Dit om het ongeboren kind niet bloot te stellen aan röntgenstralen.

Vergelijking met andere beeldvormende technieken

Een DEXA-scan is de beste manier om de botdichtheid te meten. Röntgenfoto's zijn minder nauwkeurig en laten botverlies pas zien als de botmassa al ernstig is afgenomen. Bovendien is de blootstelling aan straling bij een DEXA-scan vele malen lager dan bij een normale röntgenfoto. CT-scans en MRI-scans zijn ook minder geschikt, omdat ze duurder en minder gemakkelijk toegankelijk zijn dan DEXA-scans.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Aanvullend onderzoek

Bekijk hier alle onderwerpen.

dexa scan botdichtheid lichaamssamenstelling

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF