EMG
Elektromyografie / zenuwgeleidingsonderzoek

EMG staat voor elektromyografie. Tijdens een EMG-onderzoek wordt de elektrische activiteit van spieren en/of zenuwen gemeten.

arm emg 2


Er worden elektrodes op de huid aangebracht of er wordt een naald in de spier geprikt. De elektrodes vangen de elektrische signalen die een spier afgeeft wanneer hij samentrekt op. De manier waarop de elektrische signalen worden doorgegeven, bepaalt of er sprake is van een afwijking in de spier of zenuw.

Aandoeningen waarbij er een verminderde signaaloverdracht plaatsvindt, zijn bijvoorbeeld zenuwschade of spierziekten. EMG-onderzoek toont aan waardoor klachten als spierzwakte, prikkelingen, een doof gevoel of tintelingen veroorzaakt worden.

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Een EMG-onderzoek duurt 30 tot 75 minuten en ziet er als volgt uit:

  • De onderzoeker plakt een aantal elektroden op de huid boven de te meten spier. De huid moet wel vetvrij en schoon zijn, ander plakken de elektrodes niet goed. De elektroden maken dan geen goed contact waardoor de overdracht van het elektrische signaal verstoord raakt.
  • Deze plakelektrodes zijn met een apparaatje verbonden dat kleine, niet pijnlijke stroomstootjes opwekt. Als reactie op dit stroomstootje spant de spier aan waardoor bijvoorbeeld de hand wat kan gaan bewegen. De mate van spieractiviteit is op een computerscherm af te lezen.
  • Gebeurt het EMG-onderzoek met een naald, dan wordt deze in de spier geprikt. De meting met naaldelektroden is nauwkeuriger dan met de plakelektrodes. De naaldjes kunnen een beetje pijnlijk zijn.
  • Op een late moment bespreekt de eigen arts de uitslag met de patiënt.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Aanvullend onderzoek

Bekijk hier alle onderwerpen.

arm emg 2

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF