EMG
Elektromyografie / zenuwgeleidingsonderzoek

EMG staat voor elektromyografie. Tijdens een EMG-onderzoek wordt de elektrische activiteit van spieren en/of zenuwen gemeten.

arm emg 2


Er worden elektrodes op de huid aangebracht of er wordt een naald in de spier geprikt. De elektrische signalen die een spier afgeeft wanneer hij samentrekt, worden met de elektrodes opgevangen. Aan de hand van de manier waarop de elektrische signalen worden doorgegeven, wordt gekeken of er sprake is van een afwijking in de spier of zenuw.

Aandoeningen waarbij er een verminderde signaaloverdracht plaatsvindt, zijn bijvoorbeeld zenuwschade of spierziekten. Door middel van een EMG-onderzoek kan aangetoond worden waardoor klachten als spierzwakte, prikkelingen, een doof gevoel of tintelingen veroorzaakt worden.

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Bij een EMG ziet het onderzoek er als volgt uit: er wordt een aantal elektrodes op de huid boven de te meten spier geplakt. Omdat de elektrodes op de huid geplakt worden, is het belangrijk dat de huid vetvrij en schoon is. Anders plakken de elektrodes niet goed en raakt de overdracht van het elektrische signaal verstoord.

Deze plakelektrodes zijn met een apparaatje verbonden dat kleine, niet pijnlijke stroomstootjes opwekt. Als reactie op dit stroomstootje spant de spier aan waardoor bijvoorbeeld de hand wat kan gaan bewegen. Op een computerscherm kan dan de exacte spieractiviteit afgelezen worden.

Wanneer er met een naald gewerkt wordt, dan wordt deze in de spier geprikt. Op deze manier kan nauwkeuriger gemeten worden dan met de plakelektrodes. De naaldjes kunnen een beetje pijnlijk zijn. Het onderzoek kan 30 tot 75 minuten duren.

De uitslag van het onderzoek wordt op een later moment met de eigen arts besproken.
Gerelateerde onderwerpen

Aanvullend onderzoek

Bekijk hier alle onderwerpen.

arm emg 2

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF