Spit
Acute lumbago of lumbalgie

Spit is een verzamelnaam voor acute lage rugklachten. Men ervaart spit als een stekende pijn in de onderrug die er zomaar opeens 'inschiet'. In medische termen wordt ook wel van acute lumbago of lumbalgie gesproken. Dit betekent letterlijk 'onderrugpijn'.

rug wervelkolom wervel tussenwervelschijf wervel discus zijaanzicht


Wat is de oorzaak van spit?

Spit is een gevolg van kleine scheurtjes in een tussenwervelschijf. Tussenwervelschijven zijn de elastische schijven die tussen de botten van de wervelkolom in zitten.

De kleine scheurtjes zorgen voor een plotselinge overmatige aanspanning (verkramping) van de diepe spieren in de onderrug. Deze aanspanning wordt door het lichaam zelf in gang gezet om erger te voorkomen. Het is dus een verdedigingsmechanisme.

Spit is bijna altijd een acute klacht en ontstaat bijvoorbeeld bij het maken van een verkeerde beweging zoals bukken, tillen, draaien etc.

De kleine scheurtjes in de wand van de tussenwervelschijf zijn over het algemeen tekenen van veroudering of vermindering in kwaliteit. Er zijn echter ook andere oorzaken aan te wijzen:

  • Overbelasting van de onderrug (werkzaamheden / houding).
  • Stress (privé / werk).
  • Plotselinge beweging (bukken of draaiende bewegingen).
  • Slechte lichamelijke conditie of onvoldoende lichaamsbeweging.
  • Aanwezigheid van een hernia in de onderrug.
  • Aanwezigheid van specifieke aandoeningen in de rug, bijvoorbeeld de ziekte van Bechterew, osteoporose of kanker.

Wat zijn de kenmerken (symptomen) van spit?

Zoals gezegd is er bij spit sprake van verkramping van de diepe onderrugspieren. Dit geeft een plotse en zeer heftige pijnscheut in de onderrug. Door deze verkramping wordt het maken van bewegingen met de onderrug ernstig beperkt.

In eerste instantie wordt de pijn heel lokaal in de onderrug gevoeld. Dit kan zich na verloop van tijd naar links en/of rechts in de rug verplaatsen. Ook kan het voorkomen dat in de korte periode na spit de rug als wankel kan worden ervaren.

Hoe wordt de diagnose 'spit' gesteld?

Spit is geen aandoening op zich maar een verzamelnaam voor acute lage rugklachten. Het onderzoek van de huisarts of fysiotherapeut zal dan ook hoofdzakelijk gericht zijn op het uitsluiten van ander letsel, bijvoorbeeld een hernia, in de onderrug.

Hoe wordt spit behandeld?

In de meeste gevallen trekt spit vanzelf weer weg. Hiervoor is het wel van belang dat men veel blijft bewegen. Denk hierbij voornamelijk aan wandelen en oefeningen om de rug soepel te houden. Om de pijn in deze eerste weken te verminderen, kan de huisarts medicijnen voorschrijven.

Hoewel de klachten bij spit zelf weer wegtrekken, is de oorzaak van het probleem daarmee natuurlijk niet verdwenen. Om klachten op een langere termijn te voorkomen, zal er gewerkt moeten worden aan het versterken van de rompspieren of aanpassingen op de werkvloer. Een fysiotherapeut kan daarin prima begeleiden.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

rug wervelkolom wervel tussenwervelschijf wervel discus zijaanzicht
rug lage rugklachten rugpijn

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF