Spierkramp
Kramp

Spierkramp is een pijnlijke, onwillekeurige samentrekking van de spier en ontstaat plotseling. Spierkramp die tijdens of direct na het sporten opkomt, wordt ook wel ‘bewegingsafhankelijke spierkramp’ genoemd.


Hoe bewegingsafhankelijke spierkramp ontstaat is nog niet helemaal duidelijk. Men denkt dat het te maken heeft met overmatige spiersamentrekking. Deze aanname wordt versterkt doordat spierkramp in de (top)sport vaak in de extra speeltijd voorkomt. In de reguliere speeltijd krijgen spelers zelden kramp.

Over kramp die ontstaat zonder te sporten, is nog minder bekend. Het kan te maken hebben met een te hoge activiteit in het ruggenmerg, waardoor de spier toch te veel aanspant. Maar ook veronderstellingen als dehydratie (uitdroging door te weinig drinken) en mineralentekort (voornamelijk magnesium) worden genoemd.

Behandeling van kramp

Bij bewegingsafhankelijke spierkramp is rekken een goede manier om binnen 10-20 seconden van de pijn af te komen.

De behandeling van kramp die ontstaat zonder dat er gesport is, bestaat uit meer drinken en eventueel extra magnesium innemen. Daarnaast is training van de spieren een belangrijk aandachtspunt.

Adviezen

  • Doe rekoefeningen.
  • Drink genoeg (1,5 tot 2 liter per dag).
  • Drink minder of geen alcohol.
  • Probeer een tijdje minder vaak en minder hard te sporten.
  • Sommige mensen hebben baat bij een warm bad.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF