Peesontsteking
Tendinitis / tendinopathie

Een peesontsteking is een reactie van de pees op overbelasting. De pees raakt geïrriteerd waardoor de pees verdikt. Bewegen wordt moeilijker en is pijnlijk. De medische naam voor peesontsteking is tendinitis.

bicepspezen


Tegenwoordig vallen alle peesklachten onder de verzamelnaam tendinopathie. Tendinopathie betekent letterlijk ziekte (pathie) van de pees (tendo). De termen peesontsteking en tendinitis worden niet meer door iedere specialist gebruikt.

Wat is peesontsteking?

Een pees is het verlengstuk van een spier en zit vast aan het bot. Pezen zijn bestand tegen grote trekkrachten. Toch komt het vaak voor dat overbelasting van de spier een irritatie/ontsteking van de pees tot gevolg heeft.

Een peesontsteking is een typische overbelastingsblessure al komt het geregeld voor dat de overbelasting het gevolg is van een verminderde belastbaarheid van de betreffende spieren of pezen.

Welke klachten en symptomen geeft een peesontsteking?

Een peesontsteking is te herkennen aan typische klachten als pijn, warmte, roodheid, moeite met bewegen en zwelling.

Een peesklacht die veelvuldig voorkomt, en (onterecht) wordt verward met tendinopathie, is tendinose. Het belangrijkste verschil is dat deze term duidt op een degeneratie (achteruitgang van de kwaliteit) van de pees. Over het algemeen is dit zonder ontstekingsverschijnselen.

Hoe ontstaat een peesontsteking?

Er bestaan meerdere oorzaken voor het ontstaan van een peesontsteking. Zoals gezegd is is een plotselinge of langdurige overbelasting de grootste veroorzaker. Ook een langdurige onderbelasting verstoort de verhouding tussen belasting en belastbaarheid en kan op deze manier een overbelasting veroorzaken.

Daarnaast zijn er meerdere factoren die het risico op een peesontsteking vergroten:

  • Mensen boven 40 jaar of personen met overgewicht hebben meer kans op een peesontsteking, omdat er meer spanning op spieren en pezen staat (hier is dus sprake van een afgenomen belastbaarheid).
  • Bij een beenlengteverschil of een voetafwijking is de spanning op de pezen verhoogd, met een mogelijke peesontsteking tot gevolg (hier is dus sprake van een afgenomen belastbaarheid).

Waar komt een peesontsteking het meest voor?

Voornamelijk de pezen rondom schouders, ellebogen en knieën zijn gevoelig voor ontstekingsreacties. De gewrichten in het lichaam waar het meest peesontstekingen gezien worden, zijn schouder, elleboog, knie, pols, heup en enkel.

Peesontsteking


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

bicepspezen

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF