Peesontsteking bovenarm

Een peesontsteking in de bovenarm is een reactie op kleine scheurtjes in de pees door overbelasting. De pees zwelt hierdoor op en gaat pijn doen waardoor bewegen moeilijker wordt. Doordat pezen relatief gezien een slechte doorbloeding hebben, verloopt het herstel langzaam. Een pees in de bovenarm die veelvuldig betrokken is bij ontstekingsreacties, is die van de bicepsspier. Dit is de pees van de spierbal in je bovenarm.

bicepspezen


Hoe ontstaat een peesontsteking in de bovenarm?

In de meeste gevallen gevallen is een acute of herhaaldelijke (chronische) overbelasting op de pees de oorzaak van de ontsteking. Denk bij een acute overbelasting aan een val of een stoot op de bovenarm. Een herhaaldelijke overbelasting kan het gevolg van veelvuldig heffen van de arm of het herhaaldelijk buigen van de elleboog zijn.

Er zijn een aantal risicofactoren te benoemen voor het ontstaan van een ontstekingsreactie in de bicepspees. Bijvoorbeeld een eerdere blessure aan de biceps, een slechte houding van de romp of schouder en een verminderde schouderstabiliteit. Binnen de sport wordt een ontsteking van de bicepspees vaak gezien bij krachtsporters die mogelijk te zwaar trainen, of bij werpsporten als slagbal, honkbal en cricket.

Symptomen van een peesontsteking in de bovenarm

Kenmerkend voor een peesontsteking in de bovenarm is een stekende, scherpe pijn aan de voorzijde en bovenzijde van de schouder. Deze pijn kan in rust en tijdens activiteit optreden en eventueel uitstralen richting de elleboog. De pees kan lokaal opzwellen, warm aanvoelen en drukpijnlijk zijn.

Omdat de bicepspees zogenoemd bi-articulair is, dat wil zeggen zowel betrokken bij bewegingen van de schouder als de elleboog, kunnen bewegingen van deze gewrichten de pijn oproepen.

Een peesontsteking in het bovenste gedeelte van de bovenarm wordt ook wel proximaal biceps letsel genoemd. De pijn bevindt zich in dit geval ter hoogte van de voorkant/bovenkant van de schouder. Een peesontseking in het onderste deel van de bovenarm noemen we distaal biceps letsel. De pijn wordt dan ter hoogte van de elleboog (elleboogplooi) gevoeld.

Hoe wordt een peesontsteking in de bovenarm vastgesteld (diagnose)?

Een peesontsteking in de bovenarm is bij uitvoering van lichamelijk onderzoek, goed te diagnosticeren door een fysiotherapeut of huisarts. Zeker wanneer het om een oppervlakkige spier als de biceps gaat.

Bij twijfel of onzekerheid kan de huisarts een verwijzing uitschrijven voor aanvullend onderzoek in het ziekenhuis. In de meeste gevallen zal een echografie volstaan voor de diagnose van een peesontsteking in de bovenarm.

Behandeling van een peesontsteking in de bovenarm

Omdat een peesontsteking in de bovenarm meestal het gevolg is van een overbelasting, is rust en gedoseerd belasten de eerste behandelingsmethode die dient te worden ingezet. Vervolgens is het belangrijk om de belasting met de bovenarm weer geleidelijk op te bouwen. De fysiotherapeut is bij uitstek geschikt om dit proces te begeleiden.

Daarnaast kan de fysiotherapeut gebruik maken van behandelmethodes als massage, fricties, taping, dry needling of shockwave.

Heb je last van een peesontsteking in de bovenarm? Schakel de hulp in van een fysiotherapeut om je te helpen.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Peesontsteking

Bekijk hier alle onderwerpen.

bicepspezen
schouder sulcus intertubercularis tuberculum supraglenoidale biceps brachii caput longum breve

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF