Peesontsteking voet

Een peesontsteking in de voet duidt op een irritatie in de overgang tussen spier en bot, ook wel pees genoemd. Een pees raakt hoofdzakelijk geïrriteerd bij een te grote hoeveelheid aan beweging (overbelasting) of een te lage hoeveelheid aan beweging (onderbelasting). Bij langdurige overbelasting of onderbelasting van de voet kunnen er kleine scheurtjes in een pees optreden.


Een van de meest voorkomende peesontstekingen in de voet is hielspoor (fasciitis plantaris). Hierbij is het peesblad onder de voetzool, de verbinding tussen het hielbeen en de tenen, geïrriteerd. Onderzoek heeft aangetoond dat tien procent van de volwassenen ergens in hun leven tenminste een keer last heeft van hielspoor.

Wat is de oorzaak van een peesontsteking in de voet?

Een peesontsteking in de voet wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door overbelasting. Denk hierbij aan sporten als hardlopen, ballet, turnen en voetballen. Andere risicofactoren zijn onder andere overgewicht, slecht schoeisel, maar ook (aangeboren) standsafwijkingen in de voet, enkel of knie verhogen de kans op deze blessure.

Naast overbelasting is ook langdurige onderbelasting van de voet een absolute risicofactor. Hierdoor neemt de belastbaarheid van de spieren en pezen in de voet af en zonder goede opbouw van de belasting ligt overbelasting dus op de loer.

Wat zijn de symptomen van een peesontsteking in de voet?

Veel voorkomend en absoluut kenmerkend is ochtendpijn of opstartpijn na lang zitten. De voet voelt dan stijf en pijnlijk aan. Eenmaal in beweging trekt deze pijn vaak weg, om vervolgens na de inspanning weer terug te komen.

In een later stadium wordt de hielpijn meer aanhoudend, ook zonder inspanning is de pijn dan aanwezig. Het kan dan moeilijk zijn om de voet te belasten en deze kan branderig aanvoelen.

Hoe wordt de diagnose peesontsteking in de voet vastgesteld?

Een peesontsteking in de voet is in de regel goed te herkennen. Onderzoek door de huisarts of fysiotherapeut volstaat. Voor de mogelijke oorzaak van de klachten kan aanvullend onderzoek gedaan worden.

Een röntgenfoto geeft meer duidelijkheid over het hielbeen. Het is namelijk mogelijk dat er kalk op het hielbeen aanwezig is. Deze kalk ziet er op de röntgenfoto uit als een ‘haakje’ en kan leiden tot meer irritatie van het peesblad in de voetzool. Hierbij moet wel vermeld worden dat deze verkalking niet altijd (pijn)klachten tot gevolg heeft.

Bij het stellen van de diagnose moet er rekening gehouden worden met andere aandoeningen die pijn in de voet kunnen veroorzaken.

Hoe wordt een peesontsteking in de voet behandeld?

Zoals bij alle andere vormen van een peesontsteking is het verstandig om rust te nemen en de pijnlijke plek te koelen. Een fysiotherapeut kan begeleiden bij de opbouw van de belastbaarheid. Hierbij kan gedacht worden aan specifieke oefentherapie om de spieren rondom de voet sterker en stabieler te maken. Shockwave therapie is een veel gebruikte fysiotherapeutische behandelmethode om peesklachten in de voet te verminderen.

Voor hielspoorklachten is er een speciale kous en nachtspalk ontwikkeld. Deze dwingen de voet in een rechte (gehaakte) positie. Hierdoor worden de kuitspieren, achillespees en het peesblad onder de voet gedurende de nacht opgerekt.

Wanneer dergelijke maatregelen onvoldoende resultaat opleveren, kan de huisarts een verwijzing naar een specialist in het ziekenhuis opstellen. Veelvoorkomende behandelmethodes zijn in dat geval een injectie of een operatieve ingreep.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Peesontsteking

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF