Peesontsteking schouder

Een peesontsteking in de schouder is een reactie van de pees op overbelasting. Hierbij beschadigt de pees en raakt geïrriteerd. De pees zwelt op en de schouder is niet meer zo goed te gebruiken. Belangrijk om te weten is dat de doorbloeding van peesweefsel een stuk minder is dan dat van spierweefsel. Hierdoor kan het herstel van pezen vertraagd worden.

schouder rotator cuff spieren supraspinatus subscapularis spier voorzijde


Hoe ontstaat een peesontsteking van de schouder?

Bij een peesontsteking is er vrijwel altijd sprake van schade door overbelasting. Denk hierbij aan herhaaldelijke bewegingen van de schouder bij werkzaamheden of zware belasting bij sporten. Ook spierzwakte van de schouderspieren verhoogt het risico op schade en daardoor een peesontsteking.

De rotatorcuff spiergroep is het meest betrokken bij stabilisatie en bewegingen van de schouder. Van deze vier spieren is de musculus supraspinatus het vaakst overbelast en hierdoor meer kwetsbaar voor een ontsteking van de pees.

Waaraan is een peesontsteking van de schouder te herkennen?

De schouder is het meest beweeglijke gewricht in het menselijk lichaam. In het schoudergewricht is het geheel van botten, spieren en pezen verantwoordelijk voor de vrijheid van deze bewegingen.

Kenmerkend voor een peesontsteking in de schouder is dat bewegingen boven schouderhoogte bemoeilijkt worden en pijnlijk aanvoelen. De pijnlijke beweging bij het zijwaarts heffen van de arm wordt aangeduid met ‘painful arc’. De pijn is tot 120 graden pijnlijk, bij het verder zijwaarts heffen wordt de pijn weer minder.

Hoe wordt een peesontsteking van de schouder vastgesteld (gediagnosticeerd)?

Het belangrijkste in de diagnose van een peesontsteking van de schouder is dat andere mogelijke aandoeningen uitgesloten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slijmbeursontsteking. Kenmerkend voor een slijmbeursontsteking is dat de pijn 'dof' aanvoelt en bij een peesontsteking meer 'stekend'.

Een combinatie van klachten is echter ook mogelijk. Bij irritatie van de supraspinatuspees kan deze verdikken en de nabijgelegen slijmbeurs in de verdrukking brengen.

Bij twijfel kan de huisarts ervoor kiezen om beeldvormend onderzoek te laten doen. In de meeste gevallen volstaat echografie voor de diagnose van een peesontsteking van de schouder. Bij onvoldoende resultaat behoren een CT-scan of MRI-scan tot de mogelijkheden.

Hoe wordt een peesontsteking van de schouder behandeld?

De behandeling van een peesontsteking van de schouder is vaak tweeledig. Om de ontstekingsverschijnselen te onderdrukken is rust en koelen van de schouder het belangrijkst. Aan te raden is wel om dit in combinatie te doen met een behandeling bij een fysiotherapeut. Deze zal een revalidatietraject uitstippelen gericht op vermindering van de pijnklachten en het versterken van de spieren rondom de schouder middels oefentherapie.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Peesontsteking

Bekijk hier alle onderwerpen.

schouder rotator cuff spieren supraspinatus subscapularis spier voorzijde
schouder rotatorcuff rotator cuff spieren achterzijde supraspinatus infraspinatus teres minor

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ┬╗

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF