Peesontsteking enkel

Een peesontsteking in de enkel duidt op een ontsteking van een pees, de overgang tussen spier en bot. Een overvloed aan bewegingen met de voet leidt tot kleine scheurtjes in de pees. Deze kleine scheurtjes hebben lokale pijn en andere ontstekingsverschijnselen tot gevolg. Omdat pezen matig voorzien zijn van bloedvaten, is het herstel van een peesontsteking traag.

voet lateraal spieren pezen banden enkel


Een voorbeeld van een pees in de enkel die vaak betrokken is bij een peesontsteking, is de pees van de peroneusspier.

Hoe ontstaat een peesontsteking in de enkel?

Net als op veel andere gewrichtslocaties in het lichaam, is een peesontsteking van de enkel meestal het gevolg van overbelasting. Hierbij is de pees van de spier overbelast geraakt door te veel herhalingen of een te grote trekkracht. Een peesontsteking van de enkel kan zich ook ontwikkelen wanneer iemand zijn/haar enkel verzwikt en (langdurig) met een instabiele enkel door blijft lopen.
Voornamelijk bij sporten als hardlopen - op oneffen grond - en turnen wordt deze peesontsteking vaak gezien. Andere risicofactoren zijn slecht schoeisel, verkeerde trainingsopbouw en eventuele standsafwijkingen van de enkel of voet.

Waaraan is een peesontsteking in de enkel te herkennen?

Een kenmerk van een peesontsteking in de enkel is de zeurende en soms stekende pijn in de enkel. Deze verergert tijdens belasting van de voet of bij het drukken op de pijnlijke pees. Aan de buitenzijde van de enkel kan een zwelling zichtbaar zijn, eventueel gepaard gaande met lokale warmte of roodheid.

De beweeglijkheid van de enkel kan verminderd zijn vanwege de pijn en zwelling. Proberen om op de tenen te staan, zal de pijn verder verergeren.

Hoe wordt een peesontsteking in de enkel vastgesteld (gediagnosticeerd)?

De huisarts of fysiotherapeut zal bij uitvoering van lichamelijk onderzoek, eventueel uitgebreid met een aantal specifieke testen, het klachtenbeeld goed vast kunnen stellen.

Indien aanvullend onderzoek nodig is, zal een echografie de beste manier zijn om de blessure verder in kaart te brengen. Mocht dit nog steeds onvoldoende uitkomst bieden, dan kan een MRI-scan worden ingezet.

Hoe wordt een peesontsteking in de enkel behandeld?

Een peesontsteking in de enkel is - zoals beschreven - het gevolg van een overbelasting van de enkel. Het is eerste behandeldoel is dan ook om de belasting te verminderen. Gedoseerd rust nemen en koelen van de pijnlijke enkel draagt hier positief aan bij.

Ook is het belangrijk dat de onderliggende oorzaak van de overbelasting onderzocht wordt. Indien dit een instabiele enkel blijkt te zijn, is het stabiliseren van de enkel met oefentherapie een belangrijke behandelinterventie. Het is aan te raden om hiervoor de hulp van een fysiotherapeut in te schakelen. Deze kan ook behandelmethodes als massage, fricties, shockwave, dry needling en taping toepassen.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Peesontsteking

Bekijk hier alle onderwerpen.

voet lateraal spieren pezen banden enkel

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF