Peesontsteking heup

Een peesontsteking in de heup is een aandoening in de overgang tussen de spier en het bot. Deze overgang noemen we de pees. Een peesontsteking treedt op als reactie op kleine scheurtjes in de pees door overbelasting. Doordat de pezen relatief weinig bloedvaten beschikken, verloopt het herstel langzaam.


Hoe ontstaat een peesontsteking in de heup?

Het heupgewricht wordt door dagelijkse belasting veelvuldig gebruikt. Dit eist veel van de heupspieren en -pezen. Een peesontsteking in de heup is dan ook vaak het gevolg van overbelasting. Hierbij kan gedacht worden aan (til-)werkzaamheden of sporten als roeien, hardlopen, krachttraining of atletiek.

Voornamelijk de spiergroep musculus iliopsoas is vaak betrokken bij een peesontsteking in de heup. Deze blessure wordt ook wel aangeduid als het iliopsoas syndroom.

Naast overbelasting geldt ook zeker onderbelasting (te weinig beweging) als risicofactor voor een peesontsteking in de heup. Andere factoren die een verhoogde kans op deze blessure geven, zijn overgewicht en een beenlengteverschil.

Waaraan is een peesontsteking in de heup te herkennen?

Bij een peesontsteking in de heup is pijn in en/of rondom de heup één van de meest voorkomende klachten. Deze pijn kan uitstralen aan de voor- of buitenzijde van het bovenbeen tot aan de knie.

Daarnaast kan de bewegingsvrijheid beperkt zijn, voornamelijk het voorwaarts en zijwaarts heffen van de heup kan door de pijn bemoeilijkt worden. In sommige gevallen van een peesontsteking gaan bewegingen van de heup gepaard met een krakend of knappend geluid. Dit fenomeen wordt snapping hip genoemd.

Hoe wordt een peesontsteking in de heup vastgesteld (gediagnosticeerd)?

Belangrijk bij het diagnosticeren van een peesontsteking in de heup is het uitsluiten van een slijmbeursontsteking. Beide aandoeningen hebben een aantal overeenkomsten, maar de huisarts of fysiotherapeut moet hier wel een onderscheid in maken.

Een juiste diagnose is van groot belang, zeker ook met oog op de behandeling. Een van de grootste verschillen is dat een slijmbeursontsteking veelal alleen met rust en koelen geneest, terwijl er bij een peesontsteking meerdere behandelmogelijkheden zijn.

Bij twijfel kan de huisarts beeldvormend onderzoek in het ziekenhuis aan vragen. Een echo zal hoogstwaarschijnlijk voldoende duidelijkheid bieden.

Hoe wordt een peesontsteking in de heup behandeld?

Om de oorzaak van de klachten te achterhalen, is het verstandig om naar de fysiotherapeut te gaan. Deze zal naar aanleiding van zijn of haar bevindingen een behandelplan opstellen.

De behandeling zal in eerste instantie gericht zijn op pijnvermindering. Aansluitend daarop is het trainen van de heupspieren het belangrijkste doel.

In de tussentijd is het raadzaam om voldoende rust te nemen en de heup meerdere keren per dag te koelen.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Peesontsteking

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF