Peesontsteking hand

Een peesontsteking aan de hand is een reactie van een handpees op overbelasting. Hierbij raakt beschermende laag van de pees geïrriteerd. Als gevolg van deze irritatie zwelt de pees op en wordt de beweeglijkheid van de handspieren verminderd.


Wat is de oorzaak van een peesontsteking aan de hand?

Een peesontsteking aan de hand is meestal het gevolg van een overbelasting van de handspieren. Hierbij vormen de opkomende technologie rondom de smartphones en andere technologische ontwikkelingen een sterk toenemend risico op handblessures.

Voorbeelden van een peesontsteking in de hand zijn een triggerfinger en een mallet finger. Een triggerfinger is van origine een ontsteking van de peestunnel, de buis waardoor de buigpees vanuit de hand tot in de vinger loopt. Hierbij raakt de pees verdikt en wordt de doorgang door de peestunnel gehinderd. Bij een mallet finger is de strekpees van het topje van de vinger gescheurd. Dit veroorzaakt een ontstekingsreactie.

Er zijn veel verschillende pezen in de hand die ontstoken kunnen raken. De pezen die de vingers strekken en buigen zijn hier vaak bij betrokken.

Wat zijn de symptomen van een peesontsteking aan de hand?

Bij een peesontsteking aan de hand is pijn een van de meest voorkomende verschijnselen. Dit kan gepaard gaan met zwelling en/of lokale roodheid en warmte. Ook als dit niet duidlijk te zien of te voelen is, kan hier toch sprake van zijn.

In het geval van een triggerfinger of mallet finger zal ook de strekbeweging van de vinger problemen geven. Het strekken zal dan haperend verlopen of soms blijft de vinger zelfs in gebogen stand staan en lukt het niet om deze zelfstandig te strekken.

Hoe wordt de diagnose een peesontsteking aan de hand gesteld?

Een peesontsteking aan de hand is alleen in zeldzame gevallen moeilijk te herkennen. Meestal zijn de verschijnselen oppervlakkig en goed te diagnosticeren door de huisarts of fysiotherapeut. Hierbij zal een lichamelijke inspectie, zo nodig aangevuld met specifieke hand- en/of vingertesten, een duidelijk beeld vormen over de klachten.

Bij twijfel kan de huisarts een verwijzing opstellen voor aanvullend onderzoek in het ziekenhuis. Een echografie zal naar alle waarschijnlijkheid voldoende aanvullende informatie bieden voor de diagnose van een peesontsteking aan de hand.

Hoe wordt een peesontsteking aan de hand behandeld?

Eerste behandeldoel bij een peesontsteking van de hand is om de ontstekingsverschijnselen als pijn, zwelling, warmte en stijfheid te verminderen. Voldoende rust nemen en bewegen binnen de pijngrens zijn hierbij van grote waarde.

Een fysiotherapeut is bij uitstek geschikt om de begeleiding binnen dit herstelproces te verzorgen. Daarnaast kan deze van waarde zijn met mogelijke behandelmethodes als massage, taping of fricties van de pees. Bij een triggerfinger kan het aanmeten van een (nacht)spalkje de pees wat meer rust geven.

Bij onvoldoende resultaat is er ook nog de mogelijkheid tot verdere door een specialist in het ziekenhuis. Hierbij moet gedacht worden aan een injectie met ontstekingsremmers of een operatie.


Gerelateerde onderwerpen

Peesontsteking

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF