Peesontsteking elleboog

Bij een peesontsteking van de elleboog zijn één of meerdere pezen rond de elleboog ontstoken. Meestal spreekt men bij een peesontsteking van de elleboog over een tennisarm of golfarm.


De elleboog is een gewricht dat betrokken is bij veel bewegingen van de arm. Hierin hebben twee spiergroepen het grootste aandeel, te weten de strekspieren (extensoren) van de onderarm en de buigspieren (flexoren) van de onderarm.

Het is dan ook geen verrassing dat juist deze twee spiergroepen het meest betrokken zijn bij overbelastingsblessures van de elleboog. Bij een peesontsteking van de strekspieren wordt gesproken van een tennisarm, bij een peesontsteking van de buigspieren is er sprake van een golfarm.

Hoe ontstaat een peesontsteking in de elleboog?

Een peesontsteking in de elleboog ontstaat vrijwel altijd door overbelasting. Denk hierbij aan herhaaldelijke bewegingen van de pols tijdens werkzaamheden of zware belasting bij sporten. Voorbeelden van dergelijke werkzaamheden zijn schilderen, werken met gereedschap, werken op een computer of tuinieren. Denk bij sporten bijvoorbeeld aan tennis, golf of schermen.

Waaraan is een peesontsteking in de elleboog te herkennen?

Afhankelijk van de locatie van de peesontsteking is er stekende of zeurende pijn voelbaar aan de binnenzijde van de elleboog (golfarm) of aan de buitenzijde van de elleboog (tennisarm). De pijn zit vaak rond de knobbel (of bult) aan de binnenkant of buitenkant van de elleboog. Op deze knobbels hechten de pezen aan.

Er is mogelijk krachtsverlies en het maken van een vuist geeft pijnklachten. De pijnklachten kunnen uitstralen naar de pols of hand.

Hoe wordt een peesontsteking in de elleboog vastgesteld (gediagnosticeerd)?

In de meeste gevallen zal lichamelijk onderzoek door de huisarts of fysiotherapeut volstaan om de diagnose peesontsteking te kunnen stellen. Eventueel wordt er een aantal aanvullende testen gedaan.

Bij twijfel kan de huisarts ervoor kiezen om beeldvormend onderzoek te laten doen. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van echografie.

Zelftest
Je kunt zelf testen of je mogelijk een peesontsteking in de elleboog hebt door de online zelftest te doen. Geef aan waar de pijn zich bevindt en beantwoord een aantal vragen. De uitslag geeft je meer inzicht in je elleboogklachten.

Hoe wordt een peesontsteking in de elleboog behandeld?

Net als bij iedere andere (pees)ontsteking is gedoseerde rust en koelen van de pijnlijke plek het eerste advies. Wel is het verstandig om met deze klachten hulp bij een fysiotherapeut te vragen. Deze zal de behandeling richten op vermindering van de pijnklachten en eventueel oefeningen meegeven om de functie van de elleboog te verbeteren.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Peesontsteking

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF