Peesontsteking pols

Bij een peesontsteking in de pols is het verlengde van een spier (de pees) aangedaan. De pees vormt de overgang tussen de spier en het bot. Een overvloed aan bewegingen met de hand of pols leiden tot kleine scheurtjes in de pees. Het herstel van een peesontsteking wordt gehinderd doordat pezen nauwelijks bloedvaten bevatten en dus maar beperkt herstelstoffen kunnen opnemen.


Een van de plekken in de pols waar het vaakst een peesontsteking optreedt, ligt aan de duimzijde. In dat geval is de peesschede van de pezen van de duim geïrriteerd. Deze aandoening wordt ook wel aangeduid als de ziekte van De Quervain. Vernoemt naar de Zwitserse chirurg Fritz de Quervain die in 1895 als eerste deze aandoening beschreef.

Hoe ontstaat een peesontsteking in de pols?

Een peesontsteking in de pols wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door overbelasting. Dit geldt zowel voor herhaalde bewegingen als (te) zware tilwerkzaamheden. Andere voorbeelden van dergelijke werkzaamheden of sportactiviteiten zijn naaien of breien, computerwerk met toetsenbord en muis, bowlen of gewichtheffen.

Ook een langdurige onderbelasting van de pols is een risicofactor. Dit zorgt voor een verminderde belastbaarheid van de spieren en pezen in de pols en dus sneller voor overbelasting.

Wat zijn de symptomen van een peesontsteking in de pols?

Kenmerkend voor een peesontsteking in de pols is een toename van de pijn bij druk op de pols. Bij onvoldoende rust kan deze pijn constanter worden. De pijn zal in dat geval ook zonder druk aanwezig zijn. De pols kan stijf aanvoelen en ook gezwollen aanzien.

Hoe wordt de diagnose van een peesontsteking gesteld?

Om een peesontsteking in de pols te kunnen diagnosticeren, zal een polsonderzoek door huisarts of fysiotherapeut waarschijnlijk volstaan. Zo nodig wordt dit uitgebreid met specifieke testen.

Indien er na het lichamelijk onderzoek toch nog twijfel bestaat, kan de huisarts ervoor kiezen om beeldvormend onderzoek te laten uitvoeren. In dat geval zal een echografie uitkomst bieden.

Hoe wordt een peesontsteking in de pols behandeld?

Bij een peesontsteking is het altijd verstandig om rust te nemen en de pijnlijke plek te koelen. Als behandeling is fysiotherapie zeer geschikt. De fysiotherapeut zal het behandelplan richten op het verminderen van de pijnklachten en het herstellen van de soepelheid en kracht van de pols. Indien het werk of sport vraagt om specifieke ondersteuning van de pols, kan een brace overwogen worden.


Gerelateerde onderwerpen

Peesontsteking

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF