Peesontsteking knie

Een peesontsteking is een gevolg van een beschadiging van de beschermende laag van een pees. Als gevolg van deze beschadiging ontsteekt de pees. Deze voelt warm aan, is pijnlijk en zwelt op. Dit maakt het bewegen van de knie lastiger.

knie kniepees pattellapees quadriceps


De knie heeft meerdere spieren die middels pezen aanhechten op het kniegewricht. Deze pezen spelen een belangrijke rol in het stabiliseren van de knie en het verzorgen van bewegingen.

Oorzaak peesontsteking in de knie

Een peesontsteking in de knie ontstaat over het algemeen door (langdurige) overbelasting. Met name door sporten als voetbal, atletiek, volleybal en basketbal. Andere risicofactoren zijn onder andere een standsafwijking van één been of beide, een verkeerde (hard)looptechniek of overgewicht.

De pees in de knie die het vaakst ontstoken raakt, is de patellapees (knieschijfpees). Deze pees is een uitloper van de bovenbeenspieren en hecht vanaf de knieschijf (patella) aan op het scheenbeen. Een ontsteking van deze pees wordt ook wel aangeduid als jumpers knee (springersknie).

Symptomen peesontsteking in de knie

Voor alle peesontstekingen in de knie geldt een soortgelijk patroon. De peesontsteking is te herkennen aan (druk)pijn ter hoogte van de pees. De pees kan warm aanvoelen en gezwollen aanzien. Er kan ook sprake zijn van pijn gedurende bewegingen of stijfheid van de pees bij aanvang van activiteiten.

Het verloop van een peesontsteking in de knie wordt gekenmerkt door drie opeenvolgende fases. In de eerste weken van de peesontsteking zal de pijn beperkt blijven tot na de inspanning. In de volgende fase zijn de klachten ook tijdens het sporten aanwezig. Na een goede warming-up worden de klachten echter minder. In de laatste fase hebben de klachten een chronisch karakter, de pijn zal ongeacht de sportieve belasting aanwezig zijn. Het is dus erg belangrijk om al in de eerste twee fases op tijd rust te nemen om te voorkomen dat de klachten chronisch worden.

Diagnose peesontsteking in de knie

Over het algemeen zal lichamelijk onderzoek door de huisarts of fysiotherapeut volstaan. Zij beschikken over een aantal specifieke testen.

Bij twijfel kan de huisarts ervoor kiezen om aanvullend onderzoek te laten uitvoeren. Hierbij zal een echografie of MRI-scan hoogstwaarschijnlijk voldoende duidelijkheid bieden.

Behandeling peesontsteking in de knie

Voor een goede behandeling van een peesontsteking in de knie is het enorm belangrijk om de klachten tijdig te herkennen. In de beginfase van de klachten kan het nemen van voldoende rust en koelen volstaan om de klachten binnen enkele weken te laten afnemen.

Bij toename van de klachten is het raadzaam om een fysiotherapeut te raadplegen. Bij een peesontsteking in de knie zal de behandeling allereerst gericht zijn op pijnvermindering. Veelvoorkomende behandelmethodes hiervoor zijn fricties, taping en shockwave. Afhankelijk van de ernst van de klachten zal het herstel ongeveer zes tot twaalf weken in beslag nemen.
Aansluitend hierop is de belangrijkste doelstelling het vergroten van de belastbaarheid. Onderzoek heeft aangetoond dat excentrische oefentherapie daarbij zeer effectief is. Bij terugkerende peesontstekingen kan een brace of patellabandje tot de mogelijkheden behoren om zo de knie beter te ondersteunen.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Peesontsteking

Bekijk hier alle onderwerpen.

knie kniepees pattellapees quadriceps

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF